13 травня 2021 р. 13:28

Одеська Стіна Героїв виявилася безхазяйною

Одеська Стіна Героїв виявилася безхазяйною

Стіна Героїв на Театральній площі в Одесі має бути відреставрована цього року, проте спочатку треба визначитися з балансоутримувачем цього об'єкту. 

Про це стало відомо під час засідання історико-топонімічної комісії Одеської міської ради. 

Дані про відсутність балансоутримувача на комісії оприлюднили із посиланням на першого заступника Одеського міського голови Михайла Кучука

"Я звертався на сесії до керівництва міської ради і тоді Михайло Кучук сказав, що ця стіна ні на чиєму балансі не стоїть, проте муніципалітет буде реставрувати її до кінця цього року. Я гадаю, вірно буде саме в процесі реставрації, чи після неї, додавати імена", - зазначив депутат міської ради Віталій Саутьонков.

Історико-топонімічна комісія вперше, за словами директорки департаменту туризму Тетяни Маркової, займалася узгодженням додавання на стіну нового імені - уродженця Балти Наума Фельмана, кавалера чотирьох медалей за відвагу.  

Саме під час обговорення цього питання й з'ясувалися проблеми із реставрацією Стіни. 

Зрештою, комісія вирішила звернутися до віцемера, з проханням внести прізвище на стіну під час реставрації. 

Меморіал з першими імена Героїв Радянського Союзу (що став пізніше Стіною Героїв) з'явився на Театральній площі у дні святкування 20-ї річниці визволення міста від німецько-фашистських загарбників, 10 квітня 1964 року. З того часу меморіал поповнюється новими іменами Героїв майже щорічно. 

Нагадаємо, Служба автомобільних доріг України готова взяти на баланс греблю Хаджибейського лиману, розробити проєктно-кошторисну документацію та відремонтувати її.

Раніше Служба автодоріг України в Одеській області заперечувала, що має ремонтувати греблю Хаджибейського лиману та взагалі відповідає за неї. Там зазначали, що гідротехнічна споруда не стоїть на балансі жодної державної установи і юридично є безхазяйною.

Поділитися