15 вересня 2021 р. 14:21

Державна архівна служба презентувала «Архів українського німого кіно» з фільмами про Одесу

Державна архівна служба презентувала «Архів українського німого кіно» з фільмами про Одесу

Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов презентував онлайн-проєкт «Архів українського німого кіно», в якому містяться перші 100 кінодокументів і вже вони є доступними для користувачів.

Як повідомив ІзбірКому Анатолій Хромов, в архіві є багато матеріалів про Одесу двадцятих років ХХ сторіччя. 

«Всього там наразі 100 хронік. Думаю десь третина з них стосується Одеси», - зазначив він.

Надалі проєкт «Архів українського німого кіно» поповниться ще новими кінороботами, загальна кількість яких складатиме близько 189 кінодокументів. 

На думку керівника Укрдержархіву, така подія є знаковою для Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г. С. Пшеничного. 

Оскільки, проект, має створити можливість для презентації аудіовізуальної спадщини України, і відтепер користувачі зможуть віднайти ілюстративний матеріал для наукових, художніх та публіцистичних творів. 

Також, він, на думку Анатолія Хромова, буде корисним для сучасної документалістики, де є потреба в якісних цифрових архівних копіях для створення подальших нових творів.

Проєкт орієнтований на дослідників різних сфер: науковців, кінематографістів, журналістів та для широкого кола користувачів. 

«До кінця цього року з’являться ще декілька нових онлайн-платформ Національного архівного фонду» - анонсував Анатолій Хромов. 

Нагадаємо, раніше голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов передав на зберігання до Державного архіву Одеської області 46 документів за 1935-1936 роки, сформованих у дві справи.  

Архівний відділ Болградської районної державної адміністрації повідомив, що у зв'язку з об'єднанням районів і реорганізаціями Арцизької та Тарутинської РДА до складу нового архівного відділу увійшли відповідні сектори. Зазначені сектори зберігають документи, що знаходилися в архівних відділах реорганізованих адміністрацій, залишаться на свої місцях в Арцизі та Тарутино. 

Поділитися