22 лютого 2021 р. 14:57

Більше тисячі співробітників одеської мерії забажали "підтягнути" українську

Більше тисячі співробітників одеської мерії забажали "підтягнути" українську

Департамент освіти та науки Одеської міської ради сформував першу групу посадовців муніципалітету, які звернулися із заявами про бажання пройти курси із підвищення знання української мови. 

Про це під час апаратної наради повідомила директорка департаменту Олена Буйневич.

За її словами, департаменту надійшло більше 1 тисячі заяв від співробітників структурних підрозділів мерії - управлінь, комунальних підприємств тощо, проте спочатку у першу групу взяли тих, хто безпосередньо працює з документами. Туди увійшли 30 співробітників.  

"Навчально тематичний план включає у себе вісім занять, щовівторка та щочетверга. Викладати будуть три педагоги вищої кваліфікації. За ці заняття ми плануємо збільшити "словник" наших працівників щодо термінів, які вони використовуватимуть в подальшому", - зазначила вона. 

Нагадаємо, раніше Одеський міський голова Геннадій Труханов нагадав підлеглим про набрання чинності вимог закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", тож із 16 січня усі посадовці мають розмовляти на роботі українською. 

З 16 січня набули чинності норми статті 30 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", зокрема, всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою.

Державні службовці та особи, що вступають до громадянства, повинні будуть складати іспит з української мови, заявив уповноважений із захисту державної мови.

Нагадаємо також, що російська мова в Одеській області більше не є регіональною згідно з рішенням Одеського окружного адміністративного суду ухваленого в четвер, 3 грудня 2020 року.

В серпні того ж року Одеський окружний адміністративний суд задовольнив клопотання заступника прокурора Одеської області, визнавши протиправним та нечинним рішення Одеської міської ради про визнання російської мови регіональною в Одесі. 

Справа в тому, що закон України «Про засади державної мовної політики», який до того ухвалила Верховна Рада України, більш відомий як «закон Ківалова-Колесниченко», яким користувалися Одеська обласна та Одеська міська рада приймаючи рішення, був визнаний в 2018 году неконституційним, отже є підстави для скасування рішення міськради про реалізацію положень цього закону в Одесі.

Поділитися