09 червня 2020 р. 09:50

Новий міністр культури продає свою частку в Одеській кіностудії

Новий міністр культури продає свою частку в  Одеській кіностудії

Нещодавно призначений міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що продає свою частку акцій Одеської кіностудії, щоб уникнути конфлікту інтересів. 

В інтерв'ю видінню «Лівий берег» він зазначив, що це не буде «сліпий траст», і відбудеться продаж найближчим часом.

«Очевидно, що це буде зроблено коректно. Для мене важливо, щоб людина, яка буде опікуватись майбутнім кіностудії, робила там кіно, займалась розвитком кіностудії. Є європейська практика. Ви ніде в Європі не знайдете державних студій. Студія в принципі – це сервісний, а не продюсерський бізнес. Продюсери окремо, сервіс окремо. Зараз в Україні є можливості державного фінансування у сфері кінематографу, і продовжуватиме розвиватись виробництво не тільки фільмів, а й серіалів. Майданчики, які є медійними сервісами, будуть затребувані.  На мій погляд, існує єдиний шлях – або прозора приватизація, або державно-приватне партнерство. Для того, щоб ці майданчики могли розвиватись надалі. Вони були збудовані за радянських часів, і більшість з них знаходяться в плачевному стані. Тут потрібні інвестиції. Ми знаємо, що є іноземці, готові сюди вкладати кошти, але умови мають бути прозорими. Як з Одеською кіностудією – за законом, там нічого не може відбуватись, окрім профільної діяльності, впродовж 20 років», - розповів міністр. 

Він також пояснив, що досі всі покращення на Одеській кіностудії зробили за приватний рахунок. 

«Державно-приватне партнерство в Україні не могло розвиватися через відсутність достатньої правової бази, хоча це розповсюджена європейська практика.

Тому, найголовніше, чого там не відбулося – там немає забудов. Хоча бажаючих забудувати її готелями чи будинками на Французькому бульварі було вдосталь. Кіностудія здійснює профільну діяльність – там знімають фільми і серіали, там зробили ремонт. Вона виглядає набагато пристойніше, ніж те, що я побачив у Києві. Це вже щось. 

З точки зору партнерства – держава не заважала, хоча жодної копійки за цей час не було виділено. Всі покращення на Одеській кіностудії зробили за приватний рахунок», - пояснив він. 

Що ж стосується забудови, то поганого в цьому міністр не бачить, але вважає, що будувати треба не житлові будинки, а сучасний медійний комплекс, в якому будуть зніматись фільми. 

«Забудова буває різна. Можна говорити про будинки, а можна – про сучасний медійний комплекс, в якому будуть зніматись фільми, тому що з того часу, як будувалась кіностудія – найперша в колишньому СРСР – багато чого змінилось і є сучасні технології. Потрібні різні інструменти для того, щоб там знімати сучасне кіно і серіали. 

Звичайно. А для того, щоб це зробити, потрібні фахівці і додаткові інвестиції. Це зрозумілий процес.

Розумієте, важко сперечатись із фантомами припущень, які на тебе валяться. Я чув останні 15 років про те, що я там щось забудую. І що? Забудував? 

Перемовини ведуться – вже на фінальній стадії. Коли настане час, обов’язково про це розповім. 

І ще одна ремарка – я хоч володію часткою акцій Одеської кіностудії, проте з минулого року нею не управляю. Вона знаходиться в управлінні іншої компанії», - повідомив Олександр Ткаченко. 

Нагадаємо, Північний апеляційний суд Києва залишив без руху скаргу Міністерства культури на рішення Господарського суду Києва, який в січні задовольнив вимоги ПрАТ «Одеська кіностудія» і визнав за ПрАТ право власності на 7 мільйонів 400 тисяч 65 простих іменних акцій, які перебували на рахунку в цінних паперах у ПАТ «АБ« Укргазбанк ». З 2005 року головою правління і одним з акціонерів ЗАТ «Одеська кіностудія» став Олександр Ткаченко. Крім того, з серпня 2008 року по 19 серпня 2019 року обіймав посаду генерального директора групи 1+1 медіа.

Поділитися