16 червня 2020 р. 12:31

Найстаріший в Україні археологічний музей збирає кошти на ремонт сходів та ґанку

Найстаріший в Україні археологічний музей збирає кошти на ремонт сходів та ґанку

Одеський археологічний музей НАН України збирає кошти на повну реконструкцію парадних сходів та гідроізоляцію приміщення фондосховища, що розташоване під ними. 

Про це повідомили на сайті спільноти Велика ідея.

Одеський археологічний музей НАН України — найстаріший в Україні археологічний музей, науково-дослідний інститут Відділення історії, філософії та права НАН України, входить до складу Південного наукового центру НАН України та МОН України.

Він був заснований у 1825 році як Одеський міський музей старожитностей Бларамбергом Іваном Павловичем. Його розвитку сприяло створене у 1839 році Імператорське Одеське товариство історії і старожитностей, що мало право вести розкопки на півдні Російської імперії. 

Основний фонд музею являє собою найбільшу колекцію джерел по давньої історії Північного Причорномор'я, він налічує понад 170 тисяч археологічних експонатів давньої історії Півдня України від кам'яної доби до середньовіччя, в тому числі, 55 тисяч монет, єдина в Україні колекція пам'яток Стародавнього Єгипту, найбільше у державі зібрання античних раритетів.

"Доля зіграла з нашим музеєм злий жарт, адже музей є установою, що підпорядковується Національній академії наук України. Водночас можливість розвивати археологічну науку у нашому регіоні, позбавила нас фінансування від міста", - йдеться у повідомленні.

Зібрані кошти збираються витратити на повну реконструкцію внутрішніх конструкцій ґанку; заміну 30 старих сходів на нові, вироблені з українського граніту; покриття гранітними плитами верхньої площадки ґанку розміром 30 квадратних метри; встановлення дренажної системи; косметичний ремонт ґанку, тощо.

Тим, хто візьме участь у проєкті та допоможе музею, пропонують низку подарунків у залежності від суми внеску. 

Нагадаємо, фрагмент карнизу будівлі-пам'ятника, в якому розташовується Одеський художній музей, відвалився 16 червня. Це вже другий обвал карниза за останні три тижні.

Поділитися