10 грудня 2019 р. 18:52

Протягом 10 днів в Одеській області триватиме традиційний Мандрівний фестиваль Docudays UA

Протягом 10 днів в Одеській області триватиме традиційний Мандрівний фестиваль
Docudays UA

З 10 по 20 грудня 2019 року в місті Одеса і районних центрах Одеської області будуть проводитись покази документальних фільмів в рамках XVІ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Програма фестивалю в Одеській області передбачає покази 15 документальних фільмів про права людини українських і зарубіжних режисерів, а також дискусії і обговорення. Для студентів і школярів після показу фільмів будуть організовані додаткові право-просвітницькі заходи. Про це розповіли організатори фестивалю в Одеській області на прес-конференції 10 грудня, присвяченій Міжнародному дню прав людини.

 Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Входить до Міжнародної мережі правозахисних кінофестивалів Human Rights Film Network. Відбувається щороку в Києві впродовж останнього тижня березня. Після завершення Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Цього року найцікавіші документальні стрічки про права людини побачать мешканці/-ки понад 220 міст і містечок України. Традиційно Мандрівний Docudays UA триватиме до кінця грудня й завітає до 22-х областей України. Партнерами фестивалю в областях України є 47 молодіжних і правозахисних організацій та 217 кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA. Протягом останніх 7 років регіональним партнером і організатором фестивалю в Одеській області виступає Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України". Останні два роки до проведення Мандрівного Docudays UA приєдналась Громадська організація "Urban Inst.", яка наразі є спів-координатором проведення фестивалю в м. Одесі.

В Одеській області XVІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA буде відбуватися в період з 10 по 20 грудня 2019 року. Для глядачів буде представлено 15 документальних фільмів українських та зарубіжних режисерів про права людини. В м. Одесі відкриті покази фільмів із програми фестивалю будуть проходити в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Грушевського (11,12,13,17,18/12 – 17:00, 14,15/12 – 16:00); 4City (10, 16/12 – 19:00); Театральному просторі Тео (11,12/12 – 19:00); Креативному кластері «Пространство (13/12 – 19:00); Одеському художньому музеї (15/12 – 15:00). Також фільми із програми цьогорічного фестивалю зможуть переглянути в районних центрах Одеської області, зокрема в Татарбунарах, Березівці, Подільську, Балті.

Через запитання «Дозволити програмі змінити вашу свідомість?» цьогорічний фестиваль розмірковує над тим, як змінюється наше повсякдення, звички та способи комунікації з появою цифрових технологій, які нові можливості вони відкривають для дослідження реальності та які загрози, пов’язані з контролем та інформаційною безпекою, криються в цифровій мережі. Програма «МЕРЕЖА» – своєрідний скриншот віртуального сьогодення. Фільм «Bellingcat: Правда у світі постправди» досліджує роботу міжнародної команди журналістів-розслідувачів. Вони розкривають резонансні справи, знаходячи потрібні докази в безмежних просторах Інтернету, шукають правду серед фейкових новин і суперечливих фактів. Стрічка «Чистильники» запрошує нас у світ інтернет-цензури, яку великі гравці мереж Google, Facebook, Twitter віддають на аутсорсинг робітникам і робітницям на Філіппінах.

Міжнародний конкурс «DOCU/СВІТ» на Мандрівному фестивалі в Одеській області представляє фільм італійської режисерки Міколь Рубіні «Шлях до гір» виростає з її подорожі в закарпатське село й пошуків будинку, де народився її дідусь. Показ фільму, а також зустріч з режисеркою відбудеться в 19.00, 12 грудня в Театральному просторі Тео. Проект «ЗМІНИ ЦЕ! Лабораторія впливу для активістів та документалістів» презентує резонансні документальні фільми та відеолекції про гучні суспільні кампанії, викликані цими фільмами. Номінант на премію Оскар фільм «Обережно, провалля!» – режисерський дебют Бінґа Ліу, який спостерігає за життям шкільних друзів-скейтбордистів у промисловому американському місті.

Як цифрові технології змінюють дитинство у 21 столітті, розмірковує програма «DOCU/ЮНІСТЬ» та представлені на фестивалі фільми «Дівчинка проти гравітації», «Послухай». Короткометражний фільм «Поміж» змальовано портрет сімей, які з економічних причин змушені майже все життя жити окремо, відірваними від власної культури. Тернистий шлях молодої ромки від сільського спортзалу до престижного боксерського чемпіонату – у фільмі «Чемпіонка». Про суперечливе ставлення до проблеми біженців ми дізнаємося через повсякденне життя в передмісті Мюнхена у фільмі «Біотоп».

«CIVIL PITCH: фільми громадської активності» – це унікальний для України проект, коли громадські активіст(к)и та режисер(к)и об’єдналися для створення документальних стрічок, спрямованих на зміни в суспільстві. Сергій Чагаров, герой стрічки «Ти, бля, рота закрий!» режисерки Таїсії Кутузової, з 15 років бореться з корупцією в рідному селі. Стрічка Олексія Радинського «Колір фасаду: синій» спостерігає, як український митець та архітектор Флоріан Юр’єв розпочинає боротьбу за свій унікальний архітектурний проєкт – знамениту «Літаючу тарілку» в Києві. Головні герої фільму «Без статусу» – російський активіст Олексій та журналістка з Киргизстану з трьома дітьми – шукали свободу й безпеку в Україні, стикаючись на своєму шляху з бюрократією та чиновницькою байдужістю. Боротьбу молодих активістів/-ок за приватизований кінотеатр «Звєзда» у Белграді фіксує фільм «Окупований кінотеатр». Також у кінопрограму Мандрівного фестивалю в Одеській області включено фільм «Булер» режисера Лі Гірша, лауреата нагород фестивалю Санденс та «Еммі». Фільм показує приголомшливу статистику в людському масштабі, пропонуючи інтимний, безстрашний погляд на те, як булінг вплинув на життя п’ятьох дітей та їхніх сімей.

Серед спеціальних правозахисних заходів фестивалю в Одеській області слід відмітити дискусію «Перший форум інновацій роботи поліції з громадою», яка відбудеться 19 грудня 2019 року в приміщенні Одеської бібліотеки ім. Грушевського. На форумі представники поліції та громадські активісти презентують інноваційні інструменти співпраці з громадою в сфері безпеки та узгодять спільні заходи в сфері Community policing на 2020 рік. Інновації планується презентувати та обговорювати в трьох основних напрямках: діяльність дільничних офіцерів поліції, комунікація з громадою, робота з дітьми та вразливими групами. Також 17 грудня в бібліотеці ім. Грушевського відбудеться «правовий кінозал», організований спільно з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області. Після перегляду фільму «Чистильники», відбудеться дискусія та обговорення з запрошеними фахівцями, адвокатами, експертами.

Опис фільмів та іншу інформацію про заходи в рамках фестивалю можна знайти на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю Docudays UA http://traveling.docudays.org.ua Актуальну інформацією про покази фільмів, а також про проведення інших заходів фестивалю можна дізнатись за тел. (048) 716-40-18.

ВХІД НА ВСІ ЗАХОДИ ВІЛЬНИЙ.

Організатори фестивалю в Одеській області: Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України", Громадська організація «Urban Inst.». Партнери: Одеська обласна універсальна наукова бібліотека ім. М.С.Грушевського, Громадський простір 4City, незалежний інформаційний ресурс "ІзбірКом", Театральний простір Тео, Креативний кластер «Пространство», Одеський художній музей, Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області, Координаційний офіс безпеки в м. Татарбунари. 

                                                                                                       Прес-служба Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України"

Поділитися