13 липня 2019 р. 20:18

Чого чекати від ювілейного Х Одеського міжнародного кінофестивалю

Чого чекати від ювілейного Х Одеського міжнародного кінофестивалю

Вчора, 12 липня, в Одеському національному академічному театрі Опери та Балету пройшла урочиста церемонія відкриття ювілейного Х Одеського кінофестивалю.

На червоній доріжці окрім відомих вітчизняних діячів культури, політиків, дизайнерів та бізнесменів можна було побачити й зарубіжних зірок. Зокрема спеціальною гостею Одеського кінофестивалю стала американська акторка, режисерка та співачка Роуз Макґавен, а першу нагороду – почесного «Золотого Дюка» за внесок у кіномистецтво – отримав британський режисер театру і кіно Майк Лі. Почесною нагородою «Золотий Дюк» було відзначено і Одеську кіностудію, якій цього року виповнюється 100 років.

ФОТОРЕПОРТАЖ з червоної доріжки

Цьогоріч на участь у ювілейному кінофестивалі було подано 1110 фільмів з 40 країн та трьох континентів. Під час церемонії відкриття були оголошені фільми конкурсних програм: в Міжнародному конкурсі представлено 12 картин, до Конкурсу європейських документальних фільмів увійшли 8 робіт, а Національна програма налічує 5 повнометражних та 10 короткометражних фільмів.

Головою журі Міжнародного кінокурсу став бельгійський режисер та продюсер Петер Бросенс. Разом з ним фільми Міжнародного конкурсу оцінюватимуть українська акторка, яка працює в Голлівуді, Іванна Сахно, член Європейської кіноакадемії Карел Ох (Чехія), актор Баррі Ворд (Ірландія), а також письменниця, режисерка та продюсерка Нана Еквтімішвілі (Грузія). Роботи українських кінематографістів оцінюватимуть нью-йоркський кореспондент Cahiers du Cinéma Ніколас Елліот (США), режисерка і сценаристка Йоанна Кос-Краузе (Польща), кінорежисерка, акторка, письменниця, художниця Манія Акбарі (Іран) та продюсерка, кінокритикиня Іванна Дядюра (Україна). Куратором Конкурсу європейських документальних фільмів став режисер Сергій Буковський. Оцінювати фільми Конкурсу європейських документальних фільмів будуть режисер, сценарист, продюсер Білл Гуттентаг (США), режисерка, радіоведуча, продюсер Соня Кронлунд (Франція) та програмна координаторка Docudays UA, кінопродюсерка Дар’я Бассель (Україна). До складу журі Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI цього року увійшли кінокритики Дмитро Десятерик (Україна), Джованні Вімеркаті (Італія) та Ванда Бенджеллул (Швеція).

Спеціальною подією 10-го Одеського міжнародного кінофестивалю стане унікальний перформанс Влада Троїцького на Потьомкінських сходах. Сьогодні, 13 липня, на Потьомкінських сходах одесити зможуть побачити культовий фільм "Козаки" (1928) виробництва MGM. А 19 липня о 21:30 на Потьомкінскьих сходах буде продемонстровано музичний медіа-перформанс-оперу "Сходи до...".

В рамках секції "Майстер-класи та творчі зустрічі" 16 липня о 13:00 відбудеться сценарний майстер-клас Майкла Бейзера, присвячений сценарію міні-серіалів на прикладі успішного проекту HBO "Чорнобиль". 

Міні-ретроспективи своїх фільмографій представлять спеціальний гість кінофестивалю, британський режисер театру і кіно Майк Лі та французька акторка Катрін Деньов.

Усі події кінофестивалю - в розділі "Анонси" на сайті ІзбірКому.

Нагадаємо, що ювілейний 10-й Одеський міжнародний кінофестиваль триватиме з 12 по 20 липня. Цьогоріч Український інститут заснував на кінофестивалі премію для режисерів.

Поділитися