25 серпня 2018 р. 11:38

У Доброславі відкрили пам'ятник захисникам України у вигляді вежі Донецького аеропорту

У Доброславі відкрили пам'ятник захисникам України у вигляді вежі Донецького аеропорту

Пам'ятник захисникам України у вигляді вежі Донецького аеропорту відкрили у селищі Доброславі Лиманського району Одеської області.  

Автори композиції - скульптор Віталій Квак і коваль Освальдо Іскерго Фраго. Металевий пам'ятник являє собою розстріляну окупантами вежу Донецького аеропорту. Його висота - близько 7,5 метрів.

Біля стилізованої споруди - кілька фігур українських «кіборгів». Вони приблизно в людський зріст і зроблені таким чином (гратчасті статуї), що під певним кутом перед очима немов розчиняються (через пустоти в конструкції). 

Біля підніжжя пам'ятника встановлено інсталяцію з картою і гербом України, а також напис українською мовою: «Вічна слава безсмертю хоробрих, які кличуть на подвиг живих».

При виготовленні інсталяції також використано справжні гільзи й уламки, привезені волонтерами з передової. Частину покриття біля підніжжя виконано червоним кольором, який символізує кров українських бійців, які віддали життя за батьківщину. 

Зазначимо, що шестеро мешканців Лиманського району віддали своє життя в битві з агресором. 

«Цей пам'ятник створено в честь всіх, хто воював на сході нашої держави, воює та ще буде воювати», - сказала голова селищної ради Людмила Прокопечко.

Диспетчерська вежа зруйнованого окупантами Донецького аеропорту - один із символів героїзму українських бійців, яких за стійкість і мужність прозвали «кіборгами», 242 дня захищали об'єкт.

Поділитися