17 січня 2023 р. 11:28

Ідентифіковано фсбшника, який координував каральні органи росіян на Херсонщині

Фото: Управління СБУ в Херсонській області/ facebook

(Фото: Управління СБУ в Херсонській області/ facebook)

СБУ встановила особу представника російських спецслужб, який координував каральні органи росіян під час окупації Херсона. Він брав безпосередню участь у створенні так званого головного управління мвд Херсонської області.

Про це повідомляють пресслужби Офісу генпрокурора та СБУ.

Як з'ясували слідчі, підозрюваним виявився кадровий співробітник 3 відділу 9 управління Департаменту оперативної інформації 5 служби фсб Сергій Сініцин з позивним "Сабір". У березні 2022 року він прибув до тимчасово захопленого Херсона для формування каральних органів місцевої окупаційної адміністрації.

Перебуваючи у складі так званої тимчасової оперативної групи №8, Сініцин займався створенням філії фбс на Херсонщині. Він особисто погоджував призначення керівників цього окупаційного органу, а потім координував їхні каральні рейди проти громадян України.

Крім того, зловмисник займався створенням російського агентурного апарату для проведення розвідувально-підривної діяльності в регіоні. Для цього намагався вербувати за допомогою погроз та підкупу колишніх правоохоронців та місцевих чиновників. За вказівкою "Сабіра" вони мали виявляти та зливати агресору місця перебування учасників руху опору.

Також підозрюваний допомагав представникам окупаційної влади у підготовці та проведенні псевдореферендуму з приєднання захопленої території до рф та сприяв впровадженню так званої рубльової зони.

За оперативними даними, під час звільнення Херсона представник фсб разом з іншими російськими загарбниками втік на Лівобережну частину України.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Тривають комплексні заходи для притягнення винного до відповідальності. Розслідування проводили співробітники СБУ Херсонської області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Правоохоронці продовжують розслідувати злочини росіян проти України. Деякі обвинувальні акти вже розглядає суд.

23 грудня 2022 року СБУ оголосила в міжнародний розшук росіянку, яка закликала свого чоловіка-окупанта ґвалтувати українок у тимчасово захоплених районах Херсонської області. Зловмисницею виявилась громадянка рф Ольга Биковська. Наразі вона проживає в тимчасово окупованому Криму. Її чоловік 25 квітня потрапив в український полон.

21 грудня стало відомо про відкриття судового провадження за фактом підриву Північнокримського каналу. В цьому злочині підозрюють заступника командувача Чорноморського флоту рф з матеріально-технічного забезпечення та командира 11-ї окремої інженерної бригади південного військового округу.

Руслан Ласкус

Поділитися