08 січня 2023 р. 15:17

Головний митник країни назвав заяви СБУ про зернові схеми митниці "піаром на пустому місці"

Фото: Укрінформ

(Фото: Укрінформ)

Виконувач обов'язків голови Державної митної служби України В'ячеслав Демченко назвав "недержавницьким піаром на пустому місці" заяви Служби безпеки України про викриття схеми із розкрадання коштів на експорті українського зерна.

Відповідну заяву він оприлюднив у своїй колонці на сайті видання "Інтерфакс-Україна".

Так на обвинувачення СБУ, що службовці Держмитслужби проігнорували інформацію щодо операцій ризикових суб'єктів господарської діяльності, яка надавалася в листах Бюро економічної безпеки та Державної податкової служби України, і продовжили митне оформлення товарів ризикових підприємств він відповідає, що з метою підвищення комунікації між державними органами, сприяння ефективної та прозорої роботи "зернової ініціативи" Держмитслужба щоденно інформує прикордонників про подання до оформлення зернових товарів.

Співробітники БЕБ також отримують інформацію щодо таких підприємств. Відтак прикордонники аналізують інформацію щодо компаній, які планують експорт зернових, вносять їх до переліку ризикових, а потім передають інформацію БЕБ. Під час реалізації усіх вищезазначених дій податківці мають можливість зупинити реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування.

Щодо заяви про те, що підприємці скуповували зернові у приватних фермерів, сільгосппідприємств та великих агрохолдингів й надалі продукцію перепродавали через декілька компаній із ознаками ризиковості та після цього відправляли на експорт, то, за словами В'ячеслава Демченка, митниця не має повноважень на відстеження ланцюга "фермер-експортер". Тобто, Держмитслужба не контролює походження зернової продукції та сплату податків і зборів, які адмініструються під час вирощування зернової продукції та її перепродажу на внутрішньому ринку України.

Також В'ячеслав Демченко заявив, що зернові культури не входять до переліку товарів, з яких нараховується вивізне (експортне) мито, тож заяви СБУ про те, що через дії митників державі нанесені збитки у 5,2 мільярда гривень - безпідставні.  

 Хочеться вірити, що такий недержавницький піар на пустому місці не є власним визнанням неспроможності правоохоронців показувати реальні результати роботи, - наголосив він.

За даними СБУ, до організації оборудки причетні понад 10 високопосадовців. Серед них – заступник начальника одного з департаментів Державної митної служби та керівництво Одеської митниці.

Також правоохоронці заявили, що співробітники Державного бюро розслідувань затримали інспектора Одеської митниці за підозрою у вимаганні хабарів за провезення генераторів та електроприладів в Україну. 

Працівники бюро обшукали адміністративну будівлю митного посту та знайшли гроші у схованках. Інспектори, за підрахунками ДБР, лише за декілька годин зміни встигли "заробити" понад 65 тисяч гривень. Гроші митники ховали під плінтусами, в комп'ютерній техніці, обігрівачах, макулатурі та навіть у туалеті.

Минулого року ДБР згадувало одеських митників у своїх повідомленнях. Так, 18 жовтня 2022 року Державне бюро розслідувань повідомило про виявлення в Одеському порту 133 контейнерів із елітними автомобілями, технікою, алкоголем, а також харчами тривалого зберігання, термін розмитнення яких, нібито, сплив, але посадовці митниці не зробили нічого, щоб віддати контейнери для реалізації на користь держави.

Під час перевірки в одному з тих контейнерів знайшли гелікоптер, елітні автомобілі, техніку, величезні партії взуття, в тому числі брендового, будівельні матеріали та устаткування.

За оцінками експертів, вартість товару в цих контейнерах склала щонайменше 1,5 мільярда гривень.

Кирило Бойко

Поділитися