19 вересня 2022 р. 20:19

Зловмисники переводили військовозобов'язаних через кордон за 4 тисячі доларів

Фото: Нацполіція в Одеській області

(Фото: Нацполіція в Одеській області)

Одеські поліцейські затримали організаторів "трансферу" військовозобов'язаних через кордон України до Молдови, які оцінювали свої послуги у 4 тисячі доларів США.

Про це повідомили у пресслужбі Національної поліції в Одеській області. 

Провідники формували групи з двох-чотирьох осіб та пішки перетинали кордон повз офіційні пункти пропуску. Організував незаконний канал переміщення чоловіків призовного віку місцевий мешканець, у спільники залучив ще трьох громадян. Серед них були чітко розподілені ролі: пошук "клієнтів", оренда помешкання для формування "туристичних груп", доставка до місця збору та безпосередньо супровід осіб під час перетину ними кордону до Республіки Молдова.

Один з учасників злочинної групи добре орієнтувався на місцевості та заздалегідь робив так звану розвідку на наявність прикордонних нарядів, аби клієнти могли безперешкодно перетнути кордон. Впевнившись у відсутності перешкод, групи перетинали його пішки повз офіційні пункти пропуску. Частину коштів зловмисники отримували готівкою, решту – на картковий рахунок одного з фігурантів.

Співробітники управління стратегічних розслідувань слідчого управління поліції, Одеської обласної прокуратури спільно з прикордонниками затримали трьох учасників угруповання під час спроби незаконного переправлення ухилянтів через державний кордон. Фігуранти затримані у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Їм повідомлено про підозру у незаконному переправленні осіб через державний кордон України.

Раніше прикордонники Ізмаїльського загону затримали на кордоні із Молдовою чотирьох ухилянтів, один з яких намагався підкупити бійців.

Також прикордонники Ізмаїльського загону затримали місцевого чоловіка, якого підозрюють у спробі переправити через кордондвох чоловіків, що хотіли уникнути призову до Збройних Сил України.

19 серпня прикордонники Одещини затримали трьох чоловіків, які намагалися незаконно дістатися Молдови. 

З 1 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України дозволив виїзд за кордон чоловіків призовного віку. Однак виїхати можна лише оформивши заявку у послузі "єВідрядження" та на строк не більше тижня.

Раніше президент України Володимир Зеленський у відповідь на петицію про зняття обмеження щодо виїзду за кордон для чоловіків 18-60 років без військового досвіду нагадав авторам про Конституцію.

17 серпня правоохоронці також викрили групу осіб за фактом незаконного переправлення громадян через держкордон. Тоді перевізники вимагали за свої послуги 7 тисяч доларів США. 

Днем раніше жителі Роздільнянського району віком 37 та 42 років за попередньою змовою намагалися вивезти на автомобілі до сусідньої країни в обхід пунктів пропуску 27-річного одесита, аби він уникнув призову.

Поділитися