22 листопада 2022 р. 16:10

Затриманого в Одесі вбивцю столичного лікаря засудили до довічного ув'язнення

Фото: Офіс Генпрокурора

(Фото: Офіс Генпрокурора)

Суд присяжних засудив виконавця замовного вбивства, якого затримали два роки тому в Одесі, до довічного позбавлення волі, а його спільника - до 15 років ув’язнення.

Як повідомили в Офісі Генерального прокурора, наприкінці 2019 року громадянин Киргизької Республіки отримав замовлення на вбивство відомого столичного лікаря.

У грудні 2019 року він прилетів до України авіарейсом з Турецької Республiки, та розпочав підготовку до злочину. Для цього він залучив свого знайомого, який мав громадянство рф і Киргизької Республіки та проживав у Києві.

"Упродовж майже двох місяців обвинувачені збирали інформацію про потерпілого – розпорядок дня, маршрути його руху, звички та коло спiлкування. Для стеження за жертвою використовували орендовані на третіх осіб автомобілі, а для спілкування між собою - сім-карти різних мобільних операторів. Вони придбали знаряддя вбивства - перероблений самозарядний пiстолет, виготовлений на базi конструкцiї Макарова з глушником", - йдеться у повідомлені Генеральної прокуратури.

Зрештою ввечері 2 лютого 2020 року виконавець підстеріг потерпілого поблизу місця його проживання на вулиці Саксаганського в Києві чотири рази вистрелив в нього. Від отриманих поранень чоловік загинув на місці.

Здійснивши вбивство, кілер та його спільник, який в цей час спостерігав за обстановкою, втекли.

Виконавця злочину затримали через два тижні в Одесі під час спроби виїхати за межі України. Одночасно у Києві правоохоронці затримали і його спільника. У обох затриманих були вилучені підроблені документи.

У вересні 2022 року Приморський районний суд Одеси визнав громадянина російської федерації винним у замаху на вбивство та викрадення людини, а також готування до терористичного акту. 

У лютому 2021 року Приморський районний суд Одеси засудив антимайданівця Євгена Цапліна, який в 2014 році намагався вбити активіста Андрія Юсова, що очолював тоді Одеський осередок партії "УДАР Віталія Кличка". 

Євген Цаплін намагався вбити Андрія Юсова через те, що вважав його причетним до подій 2 травня 2014 року. Але, зловмисник переплутав та розстріляв сусіда політика, Євгена Кипоренка. 

Кирило Бойко

Поділитися