29 листопада 2022 р. 12:52

Затримано працівників Херсонського СІЗО, що працювали на окупантів

Фото: СБУ / Facebook

(Фото: СБУ / Facebook)

Співробітники СБУ та ДБР затримали трьох працівників СІЗО, які у період окупації міста перейшли на сторону ворога й працювали в так званому «Управлінні служби виконання покарань по Херсонській області».

Інформацію про це опубліковано у мережі Facebook на сторінці Управління СБ України у Херсонській області

Перебуваючи на "посадах", (вони - ред.) виконували завдання кремля щодо придушення руху опору та проведення масових репресій на території регіону, - зазначається у повідомленні.

Фото: СБУ / Facebook

До повномасштабного вторгнення рф двоє з колаборантів займали посади у Південному міжрегіональному управлінні з питань виконання кримінальних покарань.

Саме після захоплення Херсона один добровільно погодився стати "помощником начальника по работе с общественностью", а інший ˗ "старшим оперуполномоченным" у складі вже карального органу рф, - додається у публікації.

Третя особа приєдналася до окупаційної адміністрації й отримала посаду так званої "оперуповноваженої по боротьбі з незаконним обігом наркотиків".

Фото: СБУ / Facebook

На сторінці у Facebook Херсонської обласної прокуратури, за чиїм процесуальним керівництвом зрадників було затримано, зазначається наступне:

Отримавши «нові посади» та одягнувши форми з позначками «Z» та іншою атрибутикою російської федерації, вони діяли в порушення міжнародних правових норм і стандартів поводження з ув’язненими. За непокору окупантам до утримуваних застосовувався психологічний та фізичний тиск, - йдеться у дописі.

Слідчі встановили, що колаборанти особисто здійснювали прийом до окупаційного "СІЗО" викрадених херсонців й тримали їх під вартою у камерах з нелюдськими умовами.

Фото: СБУ / Facebook

Наразі затриманим повідомлено про підозру у державній зраді за ч. 2 ст. 111 КК України. Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. У разі доведення провини їм загрожує покарання до 15 років або довічне ув’язнення.

Нагадаємо, Національна поліція Херсонщини проводить збір доказів воєнних злочинів рф.

24 листопада СБУ затримали зрадника, який допомагав окупантам тікати з Херсона.

23 листопада співробітники Служби безпеки України повідомили, що знайшли колаборанта, який "вибивав голоси" за приєднання Херсонщини до рф.

Руслан Ласкус

Поділитися