05 березня 2022 р. 08:12

За фактом обстрілу цивільного судна «HELT» розпочато розслідування

За фактом обстрілу цивільного судна «HELT» розпочато розслідування

Одеська обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом обстрілу збройними силами Російської Федерації вантажного цивільного судна "HELT".

Дії військових країни-агресора кваліфікуються як порушення законів та звичаїв війни.

Встановлено, що, 3 березня, близько 10 години, внаслідок обстрілів представниками підрозділів збройних сил Російської Федерації в акваторії Чорного моря, пошкоджено торгове цивільне судно "HELT" під прапором Панами, яке знаходилось на рейді в Чорному морі на відстані 12 морських міль від Одеси та на борту якого перебувало 6 цивільних осіб. Через завдані пошкодження зв'язок із судном було втрачено та судно потонуло.

В результаті рятувальної операції екіпаж судна «HELT» у кількості шістьох осіб врятовано та госпіталізовано до лікарні з діагнозом: отруєння чадним газом та переохолодження.

Вантажне цивільне судно "HELT" належить Естонській компанії "Vista Shipping AS", здійснює мореплавство під Панамським прапором та займається вантажними перевезеннями морським шляхом. Членами екіпажу судна є четверо громадян України та двоє громадян РФ.

При цьому, судно "HELT" стояло без вантажу, зброю та військову техніку не перевозило та не зберігало.

Одеська обласна прокуратура та окружні прокуратури Одеської області розпочали 15 кримінальних проваджень За фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканість України та порушення законів та звичаїв війни на території Одещини. 

Пошкоджено радіолокаційну вишку на території Одеського аеропорту та цивільний склад по вул. Новомосковська дорога.

25 лютого російські окупанти двома снарядами вдарили у цивільне судно – танкер «MILLENNIAL SPIRIT» під прапором Молдови, що знаходилось за дванадцятимильною зоною в нейтральних водах Чорного моря, неподалік міста Южного Одеської області.

Поділитися