16 серпня 2022 р. 15:28

З початку російської агресії ДБР розслідує 815 проваджень щодо зрадників та колаборантів

Фото: ілюстративне

(Фото: ілюстративне)

Державне бюро розслідувань з 24 лютого розслідує в Україні 815 злочинів проти основ національної безпеки.

Про це повідомили в пресслужбі ДБР.

Серед цих злочинів: 679 кримінальних проваджень за державну зраду (ст. 111 ККУ), за колабораційну діяльність - 104 провадження (ст. 111-1 ККУ), 9 - щодо пособників державі-агресору (ст. 111-2 ККУ) та інші.

256 фігурантам повідомлено про підозру, 168 оголошено в розшук.

Ще майже 1 150 осіб перевіряються на причетність до державної зради та колабораційної діяльності.

До суду за цими статтями направлено 22 провадження. Найбільшу кількість проваджень відкрито у Донецькій, Луганській, Херсонській областях та Києві.

Між тим Верховна Рада проголосувала за зміни до Кримінально-процесуального кодексу в частині запобіжних заходів для підозрюваних, які могли поширювати інформацію про пересування ЗСУ (ст. 114-2 ККУ).  Тепер для них не буде жодних застав.

Зазначимо, що поліцейські затримали 56-річного одесита, який підтримував повномасштабне вторгнення рф на територію України та виправдовував дії окупантів. 

Раніше правоохоронці також затримали в межах контрдиверсійної операції одесита, якого підозрюють у причетності до співпраці з рф.

Усіляким колаборантам суди виносять вироки, наприклад, Приморський суд Одеси визнав винною уродженку Березівки у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади та у виправдовуванні російської агресії та засудив на три роки.

А ще раніше Приморський районний суд Одеси у липні засудив до 15 років позбавлення волі із конфіскацією усього наявного майна громадянина, за участь у терористичній організації. А у червні цей ж суд визнав мешканця Біляївського району винними у сприянні діяльності терористичної організації та незаконному поводженні з вогнепальною зброєю і вибуховими речовинами та засудив до 8 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Поділитися