03 липня 2022 р. 16:41

В Одесі затримали банду здирників, що вимагали гроші у в'язнів в СІЗО

ФОТО: СБУ

(ФОТО: СБУ)

Співробітники Служби безпеки України провели в Одесі спецоперацію із затримання учасників міжетнічного організованого злочинного угруповання, яке тероризувало і тримало в страху слідчо-арештованих громадян.

За даними слідства, лідери злочинного угрупування, перебуваючи під слідством в Одеському слідчому ізоляторі, під штучними приводами систематично «вибивали» гроші з слідчо-арештованих громадян. Ними виявились два арештанта ізолятору, які мають в кримінальному середовищі статус так званих "бродяг".

Члени угрупування систематично застосовували до слідчо-арештованих фізичну силу та катування для їх залякування та примушування до сплати грошових коштів.

Навіть у разі звільнення з ізолятору потерпілі не звільнялись від сплати «данини», зловмисники продовжували психологічний тиск та погрожували насильством та фізичною розправою.

За результатами невідкладних слідчо-оперативних дій, оперативники спецслужби встановили ще трьох активних учасників угруповання, що діяли на волі. Один з них виявився боєць однієї з територіальних оборон області та мав можливість переміщення під час комендантської години.

У ході операції співробітники СБУ затримали трьох активних учасників угруповання у середмісті Одеси під час отримання від звільненої з ізолятору особи 2 тисяч доларів США – другої частини неіснуючого боргу. Під час затримання члени угрупування здійснили опір правоохоронцям, намагались залишити місце події на автомобілі, але були затримані бійцями спецпідрозділу ЦСО «А».

У межах кримінального провадження, відкритого за ч. 4 ст. 189 (вимагання) Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії для встановлення і притягнення до відповідальності всіх учасників угрупування.

Наразі тривають слідчі дії за місцями мешкання затриманих та місцем перебування лідерів угруповання - Одеському слідчому ізоляторі.

Нагадаємо, Служба безпеки України викрила корупційну схему реалізації майже 3 тис. кв. м приміщень держпідприємства «Чоразморшлях» на суму понад 59 мільйонів гривень, який перебуває в державній власності Міністерства інфраструктури України. 

 Керівників держпідриємства в Одесі підозрюють привласненні запчастин для військових літаків.

Як повідомили в пресслужбі СБУ,  зловмисники намагались незаконно реалізувати партію запчастин до авіадвигунів на загальну суму понад 10 млн грн.

Також слідчі Управління Служби безпеки України в Одеській області повідомили про підозру черговому пропагандисту, який відкрито підтримував збройну агресію російської федерації та активно поширював матеріали проросійської пропаганди.

На Одещині контррозвідники Служби безпеки України затримали російського агента, який коригував ракетні удари по мосту через Дністровський лиман.

Служба безпеки України провела масштабну спецоперацію, в ході якої нейтралізувала розгалужену агентурну мережу федеральної служби безпеки російської федерації у Києві, Харкові, Одесі, Запоріжжі, а також у Дніпропетровській і Вінницькій областях.

Поділитися