20 вересня 2022 р. 10:43

В Одесі скерували в суд справу колаборанта, який розвідував позиції реактивної артилерії

Фото: СБУ

(Фото: СБУ)

Служба безпеки України завершила розслідування і передала до суду матеріали стосовно ще одного агента спецслужб рф, який збирав розвіддані про дислокацію та переміщення артилерійських підрозділів Збройних сил України поблизу південного фронту.

Як повідомили у пресслужбі СБУ, насамперед зловмисник намагався встановити розташування позицій українських дивізіонів реактивних систем залпового вогню на території регіону.

Співробітники СБУ затримали російського агента під час спецоперації в Одесі у червні цього року.

У затриманого вилучили бойову гранату, майже пів кілограма тротилу з електродетонатором, а також мобільний телефон з перепискою із ворогом.

За даними слідства, зрадником виявився місцевий житель, якого агресори завербували після початку повномасштабного вторгнення. Представники спецслужб рф "вийшли" на нього, оскільки він неодноразово висловлював прокремлівські погляди.

"Ворог ставив зловмиснику завдання з виявлення військових об’єктів Сил оборони України на території Одеської та Миколаївської областей. Зібрану інформацію передавав своєму московському куратору через заздалегідь відпрацьований анонімний Telegram-канал. Отримані відомості окупанти планували використати для масованих ракетних ударів по позиціях українських військ і проведення диверсій", - зазначили в СБУ.

Чоловіка підозрюють у незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами та державній зраді. Якщо його провину доведуть, то за перше кримінальне правопорушення передбачене покарання максимум позбавлення волі до трьох років, а за друге п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна. Враховуючи, що зазвичай більш суворе покарання "поглинає" більш м'яке, то чоловік може опинитися за ґратами довічно.

ФОТО: СБУ

Раніше Чернівецька обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно жителя Одеської області за фактом державної зради та участі в терористичній організації.

Приморський районний суд Одеси визнав громадянина російської федерації винним у замаху на вбивство та викрадення людини, а також готування до терористичного акту. 

Мешканця Ізмаїла Одеської області засудили до 14 років позбавлення волі за участь у терористичній організації.

Поділитися