08 листопада 2022 р. 18:51

В Одесі "накрили" підпільну типографію документів для ухилянтів

В Одесі "накрили" підпільну типографію документів для ухилянтів

Поліцейські викрили в Одесі підпільну друкарню, де виготовляли фальсифіковані довідки та посвідчення з висновками про непридатність потенційних призовників до проходження військової служби за станом здоров’я.

Ці документи могли використовуватися для перетину державного кордону України, впевнені в пресслужбі Міграційної поліції.

Пошук потенційних клієнтів, реклама "послуг", обговорення розрахунків задля конспірації здійснювались виключно у спеціально створеному Telegram-каналі.

"Вартість одного пакету документів складала 65 тисяч гривень. До нього входили підроблені посвідчення військовозобов’язаного, довідка військово-лікарської комісії та довідка центру комплектування і соціальної підтримки. Кошти надсилались на банківські картки, оформлені на підставних осіб, які так само залучались до відправлення документів. Кримінальний заробіток в окремі дні складав понад 130 тисяч гривень", - розповів керівник Департаменту міграційної поліції Юрій Пархоменко.

Зі слів очільника служби, при проведенні слідчо-оперативних заходів правоохоронці встановили місце розташування підпільної типографії та фотостудії, де виготовлення підроблених документів було поставлено на конвеєр. Забезпечував її роботу 27-річний місцевий житель, який мав відповідні навички цифрової обробки документів та їх підготовки.

Під час обшуку слідчі та оперативники вилучили оргтехніку з відповідним програмним забезпеченням, обладнання для адміністрування Telegram-каналу та принтери для високоякісного друку. Крім того, вилучено значну кількість цифрових файлів уже виготовлених довідок, 66 готових пакетів фальсифікованих документів. Також правоохоронці вилучили печатки та штампи центрів комплектування і соціальної підтримки, військо-лікарських комісій, дата-штампи щодо перетину кордону і записи розрахунків від клієнтів.

Керівника підпільної друкарні затримали за підозрою у незаконному переправленні осіб через державний кордон України.

За рішенням суду наступні кілька місяців чоловік перебуватиме під домашнім арештом. Якщо його провина буде доведена, йому загрожує покарання у вигляді ув’язнення на строк до семи років.

Раніше суд ухвалив вирок, яким затвердив угоду трьох жителів Подільська Одеської області із прокурором про визнання провини та призначив підсудним покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі з випробувальним терміном півтора та два роки.

Іншому провідникові пощастило менше - Фрунзівський районний суд Одеської області визнав винним місцевого мешканця в незаконному переправленні військовозобов’язаних осіб через державний кордон України та засудив до 7 років 1 місяця позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Співробітники Управління міграційної поліції Одеської області затримали уродженця сусідньої країни, який намагався переправити через кордон чотирьох чоловіків призовного віку в обхід пункту пропуску.

Прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох учасників транснаціональної організованої групи за фактом незаконного переправлення осіб через державний кордон України. 

Поділитися