06 вересня 2022 р. 12:38

Уродженець Одеси сплатить 34 тисячі за заклики до чернівчан "скидати Раду" два роки тому

Фото: Судовий репортер

(Фото: Судовий репортер)

Шевченківський районний суд міста Чернівці затвердив угоду між уродженцем Одеси та прокурором Чернівецької окружної прокуратури про визнання винуватості у діях спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади та у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Як зазначається у вироку суду, впродовж березня - грудня 2020 року в соціальній мережі Facebook, він розміщував на особистій сторінці публікації з текстом та зображеннями, які містять публічні заклики до насильницької зміни конституційного ладу та до захоплення державної влади.

Зокрема він закликав: створити та захищати Західно-Українську Буковинську Республіку та Західну Українську Народну Республіку та не визнавати влади Києва. 

А також вихваляв володимира путіна та кликав його захопити території України. 

Кримінальний кодекс України передбачає за обидва злочини, у вчиненні яких одесит визнав себе винним, позбавлення, або обмеження волі максимально до 10 років. Зокрема за ч.2 ст.109 КК України ("Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади") передбачається покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої. А за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 КК України), закон передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Втім, за угодою з прокурором, чоловік сплатить лише 34 тисячі штрафу по 17 тисяч гривень за обома статтями. Крім того, з нього стягнули 32,5 тисячі гривень витрат за експертизи його дописів.

Суд врахував щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення та перерахування частини застави у розмірі 140 тис. грн на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних сил України.

Зазначимо, що це не вперше, коли зловмисники відбуваються легким переляком, порівняно із передбаченим законодавством покаранням. Так, Приморський районний суд Одеси узгодив угоду між прокурором та військовослужбовцем Одеського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (Колишній військкомат, - ред.), щодо визнання його провини у зловживанні впливом. 

З огляду на укладену угоду про визнання провини, військового засудили до штрафу в розмірі 2,5 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 42,5 тисячі гривень. Тобто майже мінімального покарання за скоєний злочин.

Раніше Приморський районний суд Одеси затвердив угоду про визнання провини між прокурором та уродженцем Молдови, що проживає в Україні, який визнав себе винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади. 

А також угоду громадянина російської федерації, якого обвинувачували у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення або розміщення Збройних сил України в умовах воєнного або надзвичайного стану та прокурора. З росіянина в Одесі стягнули 100 тисяч доларів за пом'якшення покарання.

Поділитися