12 лютого 2022 р. 19:28

Україна офіційно визнала ексгубернатора Одещини Саакашвілі потерпілим

Україна офіційно визнала ексгубернатора Одещини Саакашвілі потерпілим

Україна офіційно визнала колишнього президента Грузії та ексочільника Одеської обласної адміністрації Міхеїла Саакашвілі потерпілим у справі про неналежне поводження у грузинському ув’язненні.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Омбудсмен зазначила, що визнання Міхеїла Саакашвілі потерпілим відбулося з урахуванням того, що йому завдано фізичної та моральної шкоди неправомірними діями працівників правоохоронних органів Грузії.

14 січня 2022 року було розпочато провадження за фактом вчинення злочину проти Саакашвілі, передбаченого частиною 3 статті 365 Кримінального Кодексу України, а саме перевищення службових повноважень працівниками правоохоронних органів Грузії.

За її словами, зазначений процесуальний статус дає підстави Саакашвілі надалі скористатися своїми правами як потерпілого на різних стадіях кримінального провадження.

Денісова додала, що справа Саакашвілі і надалі перебуває на її контролі.

Нагадаємо, експрезидента Грузії та колишнього голову Одеської області Саакашвілі напочатку жовтня затримали грузинські правоохоронці.

За даними слідства, 28 вересня він скоїв незаконний перетин кордону, коли таємно прибув до грузинського порту Поті з України на судні, яке перевозило вантажівку з молочною продукцією.

Стаття за незаконний перетин кордону передбачає до п'яти років позбавлення волі.

Нагадаємо також, що через незаконний перетин кордону Саакашвілі Державна прикордонна служба України дисциплінарно покарала кількох посадових осіб за результатами внутрішньої перевірки.

Фото: DW

Поділитися