26 січня 2022 р. 13:49

Учень одеської школи вирішив перевірити, як правоохоронці відреагують на хибне замінування

Учень одеської школи вирішив перевірити, як правоохоронці відреагують на хибне замінування

Правоохоронці розпочали провадження за ч.1 ст.259 Кримінального кодексу України (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) стосовно 17-річного учня однієї школи міста.

Про це повідомили у пресслужбі Головного управління Національної поліції України в Одеській області. 

«Я скоїв не дуже гарний вчинок, коли подзвонив у поліцію з хибним повідомленням. Я навіть не сказав назву навчального закладу і відразу кинув слухавку. Вважав, що поліція не стане перевіряти таке повідомлення, але помилився. Хочу звернутися до своїх однолітків, до тих хто старший або молодший за мене – не повторюйте моїх дій. Я не думав, що роблю, і мені соромно», - цитує поліція.

Хлопцеві роз’яснили, що така поведінка неприпустима. На перевірку повідомлень, навіть сумнівних, завжди залучаються фахівці, яких в цей час чекають люди, що потребують реальної допомоги. Крім того, це стрес як для тих, хто мусить евакуюватися з «замінованої» будівлі, так і для їхніх близьких. Зокрема – батьків молодшокласників, які вимушені кидати усі справи та забирати своїх дітей додому, щоб ті не мерзли біля школи, поки тривають перевірки.

«Це перший раз, коли юнак потрапляє у поле зору поліцейських. За фактом завідомо неправдивого повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єкта власності правоохоронці розпочали провадження за ч.1 ст.259 Кримінального кодексу України. Мобільний телефон, з якого хлопець телефонував, вилучили», - повідомила старша слідча СВ Одеського районного управління поліції № 2 Лілія Марченко.

Зазначимо, що з початку року Україною пронеслася хвиля масових мінувань торгівельних центрів, шкіл та адміністративних будівель. Лише з початку 2022 року надійшло 339 повідомлень про мінування, з них 306 повідомлень надійшло електронною поштою, 27 – телефоном і шість – особисто або поштою. І це половина всіх таких повідомлень, отриманих за весь 2021 рік. 

Неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності згідно зі статтею 259 ККУ карається позбавленням волі на строк від двох до восьми років.

Тим часом СБУ повідомила, що спецслужби Російської Федерації активно використовують псевдомінування об’єктів соціальної сфери та критичної інфраструктури, як один із елементів гібридної війни для посилення тиску на Україну. За попередньою інформацією, до поширення хвилі псевдомінувань залучають громадян України, які діють з хуліганських мотивів чи заради розваги, не усвідомлюючи до кінця всі можливі наслідки.

У листопаді минулого року правоохоронці перевіряли інформацію про загрозу вибуху в міській раді. 

27 липня о 16:20 до правоохоронців надійшло анонімне повідомлення про загрозу вибуху у будівлі Одеської міської ради на Думській площі. Про це повідомили у Нацполіції. Станом на 17:30 адміністративну будівлю та прилеглу територію оглянуто, жодних вибухових речовин чи пристроїв не виявлено. Правоохоронці евакуювали 187 осіб, зараз роботу установи поновлено.

7 травня в будинку на вулиці Кінній знайшли гранату РГД-5, прикріплену до газової труби.

8 лютого на електронну адресу поліції надійшло повідомлення про те, що заміновані дитсадки в Київському та Приморському районах Одеси. Як повідомили в пресслужбі муніципалітету, йдеться про 74 садочки. Тож батькам пропонують забрати дітей. 

20 січня на електронну адресу поліції надійшло повідомлення про те, що 186 дитячих садочків та учбово-виховальних комплексів заміновані.

Поділитися