24 червня 2022 р. 20:54

У підозрюваних в фінансуванні терористів знайшли колекцію музейних експонатів на мільйони доларів

ФОТО: Офіс генерального прокурора

(ФОТО: Офіс генерального прокурора)

Правоохоронці виявили колекцію скіфських мечів та інших унікальних музейних експонатів на мільйони доларів США у фігурантів розслідування у кримінальному провадженні за фактами фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, а також виправдовування та заперечення збройної агресії рф проти України.

Про це повідомили у пресслужбі Офісу генерального прокурора. 

В ході розслідування встановлено групу осіб, причетних до незаконної діяльності пов’язаної з фінансуванням «ДНР», виведення грошових коштів з України до рф, а також ведення бізнесу на території окупованого Криму. Зокрема, встановлено безпосередні зв’язки одного із членів групи та так званого «глави республіки Крим» у веденні бізнесу на території окупованої АР Крим, отримання прибутку та сплати податків на території АР Крим та інших тимчасово окупованих міст України.

В рамках розслідування кримінального провадження правоохоронцями проведено обшуки в одного із членів групи, під час яких виявлено документи щодо руху грошових коштів на підприємствах – кафе, нічних клубах та інших закладах, які знаходяться в окупованому АР Крим та якими він безпосередньо керує. Також в одному із офісних приміщень цього громадянина на території міста Києва вилучено велику кількість музейних експонатів – скіфські мечі Акінакі, ножі, кольчугу 12 сторіччя, шоломи епохи Еллінізму, посуд Трипільської культури.  

Крім того, в ході обшуку вилучено старовинну книгу «Саркофаги Галії», яка була експонатом Руського археологічного музею Константинополю, а потім частиною бібліотеки Херсонесского музею в тимчасово окупованій АР Крим. Також вилучено колекцію з понад 2,5 тисячі монет, яка відноситься географічно до Південного Причорномор'я (тимчасово окупована АР Крим) часів Скіфського та Боспорських Царств, міста-держави Ольвії.

За інформацією залучених у ході обшуку фахівців – експертів Національного музею історії України, понад 2 тисячі вилучених одиниць історичних артефактів належать до епох від бронзового віку до епохи пізнього середньовіччя. За попередніми даними, колекція, яка нараховує більше 6 тисяч експонатів, коштує декілька мільйонів доларів. А частина колекції, ймовірно викрадена з музеїв тимчасово окупованої території АР Крим. 

Цінні знахідки наразі передано на відповідальне зберігання до Національного музею історії України. В подальшому планується призначення судової-мистецтвознавчої експертизи для встановлення культурної цінності об’єктів.

Нагадаємо, минулого року Апеляційний суд Амстердама ухвалив повернути Україні колекцію золота скіфів із музеїв анексованого Криму, яка зараз перебуває у Нідерландах.

У 2016 році Окружний суд Амстердама (Нідерланди) ухвалив рішення щодо повернення Амстердамським археологічним музеєм Алларда Пірсона на територію України експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі».

Суд ухвалив таке рішення визнаючи правомірними вимоги української сторони відповідно до чинного міжнародного та українського законодавства. Згідно із законом, всі музейні експонати, які включені до виставок, є державною частиною Музейного фонду України і мають бути повернуті до України.

До того Печерський районний суд Києва ухвалив накласти арешт на «скіфське золото», представлене на виставці «Крим — золотий острів у Чорному морі» у Нідерландах. Постанова суду була направлена до Інтерполу з метою забезпечення міжнародного розшуку заарештованого майна.

Після початку тимчасової окупації Криму Російською Федерацією нідерландська сторона, незважаючи на надані гарантії, заявила про неможливість повернення кримських експонатів Національному музею історії України.

Контракт, який надавав право на тимчасове зберігання колекції Музеєм Алларда Пірсона, завершився 13 червня 2014 року, після чого ці культурні цінності вважаються незаконно вивезеними з України та підлягають поверненню.

У вересні 2014 року 22 одиниці експонатів, представлених на виставці, повернули до України, але 565 залишилися у Нідерландах.

Раніше Росія заявила про свої права на експонати цієї виставки та вимагала їх повернути з Голландії до окупованого Криму.

Поділитися