03 серпня 2022 р. 09:32

Суд відмовився випускати з СІЗО волонтера, підозрюваного в продажі гуманітарної допомоги

Фото: ілюстративне

(Фото: ілюстративне)

Одеський апеляційний суд залишив в силі рішення Приморського районного суду Одеси щодо запобіжного заходу чоловікові, який називався представником благодійного фонду "Корпорація монстрів", та якого підозрюють у продажі гуманітарної допомоги, призначеної для військових потреб.

Як йдеться в ухвалі апеляційного суду, адвокат наполягав, що слідчий суддя взагалі не дослідив надані стороною захисту докази, які спростовують твердження слідчого, викладені в повідомленні про підозру, в тому числі і про те, що предмети та товари, які були продані волонтером є комерційними та не мають жодного відношення до гуманітарної допомоги. 

А також адвокат наполягав, що підозрюваний не в змозі якось впливати на свідків та не намагатиметься втекти. 

Тож захисник вважав, що тримання під вартою - це занадто суворий запобіжний захід, а застава визначена Приморським судом у 1 мільйон 4 тисячі 805 гривень - занадто велика.

Втім суд вирішив, що враховуючи тяжкість покарання, що загрожує підозрюваному у разі доведеності його вини, підозрюваний може переховуватись від органів досудового розслідування та суду.

Зокрема, йдеться про позбавлення волі від п'яти до семи років, саме стільки передбачає частина 3 статті 201-2 Кримінального кодексу України ("Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги"). (У 3 частині передбачається, що злочин був скоєний організованою групою або в особливо великому розмірі, або під час надзвичайного або воєнного стану, - ред).

Зазначимо, що наприкінці травня та на початку червня правоохоронці провели низку заходів та перевірок стосовно можливого розкрадання гуманітарної допомоги.

Наприклад, у червні очільниця одеського благодійного фонду "Корпорація монстрів" Катерина Ножевнікова заявила, що Служба безпеки України "відкрила справу" на очолюваний нею фонд.

А напередодні цієї заяви СБУ повідомила про виявлення в Одесі схеми розкрадання гуманітарної допомоги, яка призначалася українським захисникам. Та затримання керівника цього фонду. Пізніше "Українська правда" із посиланням на власні джерела повідомила, що йдеться про очільника одеського "Центру гуманітарної допомоги" БО "Ассоль" Дмитра Антипова, який у березні керував Гуманітарним штабом в Одеській області.

Щодо підозрюваного, про якого йшлося в ухвалі апеляційного суду, то, за даними слідства, на початку червня він продав: бронепластини, плитоноски, аптечки, квадрокоптер (дрон) та тепловізор. 

За дві бронепластини (бронеплити), один тепловізор та дві тактичні аптечки, чоловік отримав 2,9 тисяч доларів США. Потім ще 1 тисячі 550 доларів за продаж вже шістьох тактичних аптечок, однієї бронепластини (бронеплити) та однієї плитоноски. Та зрештою 9,5 тисяч доларів та 500 гривень, продавши 50 тактичних аптечок, 16 бронепластин (бронеплит) та квадрокоптер (дрон). 

За підрахунками слідства, він отримав загалом 13 тисяч 950 доларів та 500 гривень. 

Зазначимо, у червні міністр внутрішніх справ Денис Монастирський повідомив, що на той час правоохоронці розслідували близько 250 кримінальних проваджень із розкрадання гуманітарної допомоги. Найбільше випадків розкрадання гуманітарної допомоги українські правоохоронці фіксували у Києві, Львівській, Харківській та Кіровоградській областях.

12:06 За словами очільниці фонду "Корпорація монстрів" Катерини Ножевнікової, наразі підозрюваний вийшов під заставу. Вона також наголосила, що він не є волонтером фонду, а кілька разів привозив вантажі з-за кордону серед десятків інших водіїв і одразу передавав їх до фонду та не має доступу до майна організації.

Поділитися