02 лютого 2022 р. 20:42

Справу посадовця Міноборони, що допустив розкрадання грошей, скерували до суду

Справу посадовця Міноборони, що допустив розкрадання грошей, скерували до суду

Слідчі Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування стосовно колишнього начальника одного з територіальних управлінь Міністерства оборони України.

Про це повідомили у пресслужбі ДБР.

Він, за версією слідства, допустив розкрадання державного майна на 10,5 мільйонів гривень.

Встановлено, що у 2018 році на тендері Міноборони по будівництву казарм у Маріуполі перемогла приватна одеська фірма. Після укладення відповідних договорів, підприємець залучив до протиправної схеми власну дружину і знайомого, які були директорами пов’язаних з будівництвом підприємств.

Компанія-переможець та інші учасники оборудки складали та видавали для оплати Міноборони завідомо неправдиві облікові документи. В них ділки вказували відомості щодо робіт та будівельних матеріалів, які фактично не виконувались та не використовувались.

Слідчі задокументували понад 10 фактів завищення обсягів фактично виконаних будівельних робіт у звітності та бухгалтерських документах, а також вартості начебто використаних під час будівництва матеріалів.

Натомість посадовець Міноборони «не побачив», що перелік та обсяги виконаних робіт при будівництві казарм у Маріуполі не відповідають дійсності. Він не перевірив акти приймання та довідки про вартість будматеріалів та підписав документи, таким чином санкціонувавши їх оплату.

Внаслідок недбалості військового керівника, у період з вересня 2018 року по червень 2019 року злочинна група привласнила майже 11 мільйонів гривень державних коштів.

Наразі колишній військовий начальник обвинувачується у недбалому ставленні до служби, що спричинило тяжкі наслідки, вчиненому в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 3 ст. 425 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснює Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері об’єднаних сил, оперативний супровід – Нацполіція.

Стосовно трьох членів організованої групи обвинувальні акти вже направлено до Приморського районного суду Одеси у червні 2021 року.

Вони звинувачуються у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, вчиненому організованою групою в особливо великих розмірах, а також у видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів (ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 366 КК України).

Поділитися