01 лютого 2022 р. 16:20

Справу командира корабля морської охорони скерували до суду через справу Delfi

Справу командира корабля морської охорони скерували до суду через справу Delfi

Прокурори Приморської окружної прокуратури Одеси скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього командира корабля морської охорони Одеського загону морської охорони, підозрюваного у недбалому ставленні військової службової особи до служби, що заподіяло істотну шкоду, вчинену в умовах особливого періоду, крім воєнного стану.

Як повідомили у пресслужбі Одеської обласної прокуратури, йдеться про провадження, що було розпочате через кораблетрощу танкеру Delfі.

Слідство наполягає, що у листопаді 2019 року командир корабля, перебуваючи на кораблі морської охорони, що несло бойове чергування в акваторії Чорного моря поблизу Одеського морського порту, знав про наявні порушення у танкера Delfі та не вжив заходів щодо його затримання та конвоювання до найближчого порту.

Під час огляду судна прикордонниками встановлено, що танкер перетнув державний кордон України без необхідних документів та з меншою за необхідну кількістю екіпажу – командою із трьох замість п'яти осіб. Також було зафіксовано непрацездатність головних двигунів судна, втрату одного з якорів, не стабільно працюючі системи зв’язку, відсутність палива та провізії, що створювало передумови до загрози життю та здоров’ю членів екіпажу.

Внаслідок цього вантажний танкер в умовах шторму зірвався з якоря та, дрейфуючи, сів на мілину поблизу одеського пляжу «Дельфін», де стався витік нафтопродуктів, які створили загрозу життю та здоров’ю громадян під час перебування на водній поверхні,  що призвело до закриття пляжу.

Нагадаємо, судно Delfi, яке девʼять місяців перебувало на одеському пляжі, остаточно стало державною власністю і буде продано для компенсації збитків Адміністрації морських портів України (АМПУ) та сплати штрафів.

Раніше Господарський суд Одеської області задовільнив позовні вимоги Приморської окружної прокуратури Одеси та стягнув з компанії-судновласника вантажного танкера Delfi понад 16 тис. дол. США.

Південно-західний апеляційний господарський суд залишив без змін рішення Господарського суду Одеської області, який визнав танкер Delfi власністю Держави Україна.

У липні Південно-західний апеляційний господарський суд Одеси 20 липня розглянув скаргу на рішення Господарського суду Одеської області про визнання танкера Delfi власністю Держави Україна і прийняв рішення - закрити провадження, ініційоване компанією Mister Drake PC, яка вважала передачу судна Кабміну України незаконною.

Судно лежало біля берега з листопада 2019 по вересень 2020 року. В суді зараз слухається кілька справ з приводу цього інциденту, в тому числі про компенсацію за шкоду, нанесену довкіллю.

Поділитися