12 листопада 2022 р. 18:07

Співробітника ДБР підозрюють у зловживанні владою через повернення порушнику 716 тисяч доларів

Співробітника ДБР підозрюють у зловживанні владою через повернення порушнику 716 тисяч доларів

Детективи Національного антикорупційного бюро України повідомили старшому слідчому Територіального управління Державного бюро розслідування, розташованого у Миколаєві про підозру у зловживанні владою.

Про це оголосили в пресслужбі НАБУ.

Справа в тому, що у березні 2022 року на одному з пунктів пропуску в Одеській області виявили у громадянина 716 тис. дол. США, які той намагався незаконно перевезти до ЄС, приховуючи цей факт від митників.

Під час складання працівниками митниці протоколу про порушення правил, що передбачає безальтернативне вилучення грошових коштів, до пункту пропуску прибув старший слідчий ДБР. Він втрутився в процес та без жодних законних підстав вилучив 716 тис. дол. США. Згодом підозрюваний посадовець незаконно повернув громадянину вилучені гроші, які були предметом справи про адмінправопорушення та перебували у розпорядженні митних органів.

Наприкінці липня суд визнав громадянина винним у порушенні митних правил та наклав штраф у майже 21 млн грн з конфіскацією в дохід держави вилучених 716 тис. дол. США. Згодом це рішення підтвердила і апеляція.

Однак виконати судове рішення про звернення в дохід 716 тис. дол. стало неможливим, оскільки вилучені гроші вже повернули громадянину.

В разі доведення його провини працівникові ДБР загрожує позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Раніше працівники Державного бюро розслідувань завершили облік прихованих від розмитнення товарів на Одеській митниці, які знайшли у жовтні.

Вищий антикорупційний суд визначив майже 50 тисяч грн застави з покладанням обов'язків адвокатці, яку правоохоронці підозрюють у причетності до зловживань з арештованим майном, переданим в управління Національного агентства з менеджменту і розшуку активів. 

Детективи Національного антикорупційного бюро розслідувань затримали двох осіб, які підбурювали обвинуваченого у корупційній справі що розглядається у Вищому антикорупційному суді, до підкупу правоохоронців. 

Поділитися