26 серпня 2022 р. 16:22

СБУ підозрює "тіктокера" з Ізмаїла у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі

Фото: СБУ

(Фото: СБУ)

Служба безпеки України повідомила про викриття в Одеській області чергового антиукраїнського інтернет-агітатора, який публічно виправдовував збройну агресію рф проти нашої країни та розпалював ворожнечу на національному підґрунті.

Як повідомили у пресслужбі СБУ, ним виявився мешканець Ізмаїла, який після початку повномасштабного вторгнення почав активно розповсюджувати деструктивний контент в "Тікток" та іншій соціальній мережі, що заборонена в Україні.

"Зловмисник на своїх сторінках в соцмережах здійснював інтернет-пропаганду про «визвольне» вторгнення окупаційних військ та поширював ворожі наративи в підтримку загарбницької політики кремля. У своїх постах він підтримував та популяризував загарбників, а також виправдовував їх злочини. Крім того, він публікував дискримінаційні дописи, спрямовані на розпалення міжнаціональної ворожнечі та приниження гідності української нації та її історичного минулого", - зазначають у спецслужбі.

В СБУ також повідомили, що під час обшуку за місцем проживання пропагандиста правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку та мобільні термінали із доказами його протиправної діяльності.

Наразі чоловіка підозрюють у порушенні рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками (ч.1 ст.161 Кримінального кодексу України) та у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників (ч. 2 ст. 436-2 ККУ).

Покарання за порушення рівноправності громадян передбачене у вигляді штрафу від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до п’яти років чи позбавлення волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Покарання за другою інкримінованою "тіктокеру" статтею суворіше. Тут про штрафи не йдеться - або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

Раніше правоохоронці Одеси в рамках контрдиверсійних заходів повідомили про підозру мешканцю міста, який виправдовував збройне вторгнення росії в Україну та злочинні дії окупантів.

24 серпня, патрульні поліцейські затримали в Одесі вночі напередодні Дня Незалежності двох чоловіків, які намагалися закріпити плакат на вулиці міста з проросійським змістом. 

Раніше прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду три обвинувальних акти стосовно трьох мешканців Одещини за фактами державної зради.

Також Державне бюро розслідувань повідомило, що підозрює заступницю начальника одного з відділів Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Одеси (колишня Державна пенітенціарна служба України) у співпраці із колишньою колегою з Херсонської області, яка служить окупантам. 

А також Служба безпеки України повідомила про затримання ймовірного агента спецслужб російської федерації, який збирав розвіддані про місця дислокації та переміщення підрозділів Збройних сил України та територіальної оборони, функціонування резервних аеродромів і військових полігонів на півдні Одеської області.

Поділитися