23 вересня 2022 р. 09:38

"Професорську" мережу агентів рф на Одещині розкрили, розслідуючи справу Медведчука

"Професорську" мережу агентів рф на Одещині розкрили, розслідуючи справу Медведчука

Виконуючий обов'язки голови Служби безпеки України Василь Малюк, після того як колишнього народного депутата Віктора Медведчука обміняли на полонених українських військових, розповів, що завдяки розслідуванню справи про державну зраду екснардепа, СБУ викрила кілька потужних агентурних мереж.

За його словами, однією з таких мереж була міжрегіональна, яка забезпечувала ворога інформацією про військові та стратегічні об’єкти по всій Україні. Її керівником виявився мешканець Одеси. Він був завербований фсб рф і отримав псевдонім "Професор". Усю мережу розкрили, а "професора" та його агентів затримали на початку серпня. 

"Ми викрили агентурну мережу так званого "Професора", яка діяла в Одеській та Івано-Франківській областях. Агенти займалися збором інформації і передачею її до російських спецслужб. Крім того, можемо згадати затримання "крота" - посадовця Кабінету Міністрів, керівника одного з відділів, який передавав ворогу інформацію, у тому числі секретну. До речі, відносно нього вже є вирок суду – він засуджений до 12 років позбавлення волі", - зазначив Василь Малюк.

У ході проведення спецоперації СБУ задокументувала факти отримання та відпрацювання "Професором" завдань фсб щодо збору розвідінформації про:

  • сили протиповітряної оборони та протикорабельних комплексів і артилерії в Одеській області;
  • укріплення та специфіку об’єктів СБУ в Одеській області та ОК "Південь"; 
  • суспільно-політичну обстановку в Одесі.

21 вересня відбувся обмін полоненими. Із 215 бранців, яких врятували з російського полону, безпосередньо 200 захисників обміняли на Віктора Медведчука, якому раніше повідомили про підозру у державній зраді, сприянні терористичній організації та розграбуванні національних цінностей.

 Колишнього нардепа, голову політради забороненої партії ОПЗЖ та кума Путіна Віктора Медведчука затримали 12 квітня.

Поділитися