21 жовтня 2022 р. 09:05

Поліція скерувала в суд справу любителя росії з Ізмаїла

Фото: ілюстративне

(Фото: ілюстративне)

Слідчі поліції скерували до суду обвинувальний акт щодо 63-річного мешканця районного центру Ізмаїл в Одеській області, якому інкримінують виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України та глорифікацію її учасників. 

Як повідомили в пресслужбі Головного управління Національної поліції в Одеській області, чоловік авторизувався у заблокованій в Україні російській соціальній мережі "Однокласники" і поширював там проросійські матеріали, прославляв окупантів, виказував захоплення президентом країни-агресора, висловлював вдячність солдатам армії ворога. 

За місцем мешкання чоловіка слідчі поліції та співробітники Служби безпеки України провели санкціонований обшук і вилучили комп’ютерну техніку з інформацією, що вказувала на його протиправну діяльність. Речові докази пройшли експертизу.

Якщо провина чоловіка буде доведена у суді, йому загрожує обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

Втім, не завжди колаборантів та любителів росії засуджують до реального ув'язнення, часто судді більш м'які. Так, Приморський районний суд Одеси затвердив угоду про визнання провини між прокурором та уродженцем Молдови, що проживає в Україні. Як зазначається у вироку суду, чоловік визнав себе винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади. Враховуючи угоду із прокурором про визнання провини, суд замінив йому реальний термін покарання на іспитовий у три роки.

Іншого шанувальника "руського світу" засудили до читання творів Івана Багряного "Тигролови", Василя Барки "Жовтий князь", та перший в українській літературі твір про насильницьку колективізацію та Голодомор 1933 року Уласа Самчука - "Марія".

Між тим нещодавно керівник Одеської обласної прокуратури Сергій Костенко відзвітував, що Одеська область посідає друге місце в Україні за кількістю виявлення любителів росії та інших потенційних колаборантів, поступаючись лише Луганщині.

Поділитися