05 жовтня 2022 р. 22:00

Двоє мешканців Одещини допомагали чоловікам ухилятись від мобілізації та виїздити за кордон

Фото: Департамент стратегічних розслідувань.

(Фото: Департамент стратегічних розслідувань.)

Оперативники управління стратегічних розслідувань в Одеській області спільно зі слідчими Одеського районного управління обласної поліції викрили незаконну схему, організовану для уникнення від мобілізації з подальшим виїздом за кордон.

Як повідомили у поліції, за 6,2 тисяч доларів США фігуранти виготовляли пакет документів про непридатність чоловіків до служби у Збройних силах України за станом здоров’я.

Так, 36-річний житель Одещини обіцяв за винагороду організувати нібито рішення військово-лікарської комісії щодо непридатності громадян до проходження військової служби за станом здоров’я. Завдяки цим документам чоловіки отримували безперешкодну можливість виїхати за межі України. 

Також поліцейські затримали його спільницю.

Обом фігурантам інкримінують незаконне переправлення осіб через державний кордон України. За скоєне організатору та спільниці може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

У вересні прикордонники Ізмаїльського загону затримали місцевого чоловіка, якого підозрюють у спробі переправити через кордон двох чоловіків, що хотіли уникнути призову до Збройних Сил України. 

У серпні співробітники Служби безпеки України на Одещині заблокували канал нелегальної міграції чоловіків призовного віку через державний кордон до Європейського Союзу.

У липні працівники спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону та Одеського управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції встановили причетність працівників центру комплектування та соціальної підтримки одного з районів Одещини до протиправної діяльності.

Поділитися