01 травня 2022 р. 12:26

Організатор серії терактів в Одеській області готував збиття пасажирського літака

ФОТО: СБУ

(ФОТО: СБУ)

Служба безпеки України провела багатоетапну спецоперацію, в ході якої нейтралізувала глибоко законспіровану диверсійно-розвідувальну групу ворога.  Агенти генштабу збройних сил рф готували теракт - планували збити пасажирський літак над територією росії чи білорусі.

Як повідомили в СБУ, збити літак планували з переносного зенітно-ракетного комплексу (ПЗРК) «Stinger», а потім звинуватити у ньому Україну..

Щоб викрасти і приховано вивезти за кордон іноземний ПЗРК, представники спецслужб країни-агресора дали відповідне завдання своїй агентурній групі.

До складу ворожої ДРГ входило двоє осіб з подвійним громадянством та завербований ними спільник. Їхню діяльність координував росіянин Олександр Тютерев, який є кадровим співробітником головного управління генштабу збройних сил рф та має позивний «Морпех».

Встановлено, що раніше він брав участь в організації серії терактів в Одеській області, за що перебуває у розшуку.
 
За його завданням ворожі агенти намагалися встановлювати зв’язки з представниками ЗСУ під виглядом патріотично налаштованих волонтерів. Для формування «довірчих» відносин вони передали українським військовим достовірну інформацію щодо позицій і переміщення окупаційних підрозділів так званих «кадирівців». 

У подальшому російська агентура планувала використати напрацьовані контакти для незаконного отримання іноземного ПЗРК та його передачі до країни-агресора.

Під час спецоперації співробітники СБУ затримали всіх учасників диверсійно-розвідувальної групи окупантів.
 
Наразі тривають слідчо-оперативні дії для встановлення всіх обставин викритого злочину та притягнення до відповідальності його організаторів.

Одночасно з викриттям зазначених злочинних планів СБУ викрила факти, які засвідчують суттєвий рівень деградації розвідслужб РФ. 

Серед іншого вдалося встановити, що «Морпех» брехав своєму керівництву про успіхи в Україні і давав підконтрольній йому ДРГ завдання щодо фальсифікації  теракту в тилу України. Зокрема, вони готували постановочні фото- та відеоматеріали про нібито «напад на блокпост сил ТРО».

Нагадаємо, напередодні 2 травня продовжується кампанія з розхитування Одеси, прикордонних регіонів та спроб підбурення проросійських сил.

По Одесі 30 квітня знов завдали ракетного удару. Цього разу з окупованої території Криму, ракетним комплексом «Бастіон» випущено три ракети «Онікс», які влучили у злітно-посадкову смугу. Руйнування призвели до неможливості подальшої експлуатації ЗПС. Постраждалих немає. 

Нагадаємо, працівники Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції вилучили значну кількість різної зброї, комуністичної атрибутики, рекламних брошур із комуністичною та іншою забороненою символікою, посібники з інструкціями правил поведінки, заходів конспірації та стеження для проведення діяльності диверсійно-розвідувальних груп в Одесі.

Російські пропагандисти хочуть розхитати ситуацію в Одесі напередодні трагічної дати 2 травня для чого збираються презентувати новий «документальний фільм».

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися