01 вересня 2022 р. 10:22

Одеського військовослужбовця оштрафували за зловживання впливом

Фото: ілюстративне

(Фото: ілюстративне)

Приморський районний суд Одеси узгодив угоду між прокурором та військовослужбовцем Одеського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (Колишній військкомат, - ред.), щодо визнання його провини у зловживанні впливом.

Як зазначається у вироку суду, до цього не судимий стрілець-санітар, домовився з двома чоловіками, в автівці яких знайшли наркотики, що допоможе їм уникнути покарання. 

Для цього він зголосився вплинути на начальника слідчого відділу поліції, де розслідували цю справу. Зокрема, поліцейський мав за гроші внести до документів у кримінальному провадженні відомості про відсутність у діях двох підозрюваних ознак складу злочину.

Військовослужбовець також виступив посередником між чоловіками та правоохоронцем, спочатку отримавши необхідні кошти - 10 тисяч гривень на картку своєї тещи, а згодом переславши їх поліцейському та його спільникові, з якими домовився про передачу основної частки коштів готівкою. Зрештою, він віддав правоохоронцеві 2 тисячі доларів. 

З огляду на укладену угоду про визнання провини, військового засудили до штрафу в розмірі 2,5 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 42,5 тисячі гривень. Тобто майже мінімального покарання за скоєний злочин.

Максимумом за злочин, передбачений ч.2 ст. 369-2 КК України ("Зловживання впливом", зокрема, за прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, або пропозиція чи обіцянка здійснити вплив за надання такої вигоди), передбачене покарання від двох до п'яти років позбавлення волі. 

Раніше Приморський районний суд Одеси затвердив угоду про визнання провини між прокурором та уродженцем Молдови, що проживає в Україні, який визнав себе винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади. 

А також угоду громадянина російської федерації, якого обвинувачували у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення або розміщення Збройних сил України в умовах воєнного або надзвичайного стану та прокурора. З росіянина в Одесі стягнули 100 тисяч доларів за пом'якшення покарання.

Господарський суд Одеської області відмовив у задоволенні позову керівника Київської окружної прокуратури міста Одеси про стягнення майже 218,8 тисяч гривень з товариства з обмеженою відповідальністю "Підводні професіонали". 

Поділитися