09 вересня 2022 р. 10:40

Одеських підприємців підозрюють у допомозі ухилянтам перетинати кордон

Фото: ДБР

(Фото: ДБР)

Працівники Державного бюро розслідувань затримали організаторів нелегальної схеми переправлення чоловіків призовного віку через кордон із Молдовою.

Як повідомили у пресслужбі ДБР,  двоє підприємців з Одеської області домовилися з декількома прикордонниками, які контролювали ділянку кордону з Молдовою.

Підприємці привозили чоловіків на визначене місце, а прикордонники пропускали цих осіб через кордон поза пунктом пропуску. Учасники групи брали за незаконне переправлення з однієї людини 5 тисяч доларів США.

Працівники ДБР затримали учасників групи "на гарячому", наразі тривають слідчі дії.

ФОТО: ДБР

Вирішується питання щодо повідомлення про підозру учасникам групи за статтею незаконного переправлення осіб через державний кордон за що, в разі визнання їх винними, їм загрожує покарання до 9 років позбавлення волі.

Раніше правоохоронці Миколаївщини затримали мешканця Одеської області за підозрою у незаконному переправленні військовозобов’язаних через державний кордон України. 

Також 5 вересня стало відомо про затримання прикордонниками Ізмаїльського загону місцевого чоловіка, якого підозрюють у спробі переправити через кордон двох ухилянтів за 8 тисяч доларів.

Раніше, 19 серпня, прикордонники Одещини затримали трьох чоловіків, які намагалися незаконно дістатися Молдови.

З 1 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України дозволив виїзд за кордон чоловіків призовного віку. Однак виїхати можна лише оформивши заявку у послузі "єВідрядження" та на строк не більше тижня.

Раніше президент України Володимир Зеленський у відповідь на петицію про зняття обмеження щодо виїзду за кордон для чоловіків 18-60 років без військового досвіду нагадав авторам про Конституцію.

17 серпня правоохоронці також викрили групу осіб за фактом незаконного переправлення громадян через держкордон. Тоді перевізники вимагали за свої послуги 7 тисяч доларів США. 

Днем раніше жителі Роздільнянського району віком 37 та 42 років за попередньою змовою намагалися вивезти на автомобілі до сусідньої країни в обхід пунктів пропуску 27-річного одесита, аби він уникнув призиву.

Поділитися