23 лютого 2022 р. 08:54

Обвинувачений у вбивстві одеського боксера просить зарахувати йому шість років СІЗО за 12 в'язниці

Обвинувачений у вбивстві одеського боксера просить зарахувати йому шість років СІЗО за 12 в'язниці

Малиновський районний суд Одеси продовжив розгляд справи Бабека Даміра-огли Гасанова, якого звинувачують у навмисному вбивстві 28-річного чемпіона Європи з тайського боксу Сергія Лащенка.

Суд закінчив вивчати докази та приступив до дебатів, повідомляє Оdessa.online.

Прокурорка Світлана Кологрева заявила суду, що Гасанова звинувачують за ч. 4 ст. 296 та ч. 2 ст. 115 України, а також, що вина обвинуваченого доведена свідченнями свідків. Тому запросила вирок у вигляді 15 років ув'язнення.

Адвокатка вдови вбитого боксера Марії Лащенко Юлія Гаврилюк погодилася з прокурором, проте попросила суворіше покарання — довічне позбавлення волі.

Марія Лащенко заявила суду, що обвинувачений не змінився і продовжить вчиняти злочини, як опиниться на волі.

Адвокат Гасанова заявив суду, що вбивство сталося випадково, а не навмисне, і зазначив, що обвинувачений покаявся, визнав свою провину, тож попросив призначити покарання, обмежившись уже відбутим терміном у СІЗО. Зазначимо, Гасанов відсидів у СІЗО понад шість років, що за законом Савченко, який не має зворотної сили, зараховується як 12.

Гасанов підтримав свого адвоката і ще раз вибачився за те, що сталося. На цьому судові дебати скінчилися. На наступному засіданні, яке відбудеться 12 березня, учасники процесу мають право на останнє слово, після якого суд має ухвалити рішення.

Нагадаємо, у грудні 2021 року судді допитали дружину загиблого, а сторона обвинувачення подала клопотання щодо виклику двох свідків у справі.

У жовтні суд допитав ще двох свідків у справі про вбивство одеського боксера.

У липні обвинувачений у справі про вбивство одеського спортсмена та чемпіона Європи з тайського боксу Сергія Лащенка Бабек Гасанов визнав провину, але не погодився з кваліфікаційними ознаками справи.

Раніше Малиновський суд відхилив клопотання про самовідвід перекладача обвинуваченого у справі про вбивство боксера Сергія Лащенка. Перекладач повідомив, що його переслідували і він боїться за своє життя, проте заяви до поліції не подавав, а на запитання суддів зазначив, що не впевнений в погрозах.

Конфлікт між Лащенком і Гасановим стався в центрі міста на Дерибасівській в ніч на 8 квітня 2015 року. Гасанов ображав Лащенко, після чого той його вдарив. У відповідь Гасанов почав стріляти, поранивши трьох людей, включаючи Сергія Лащенка.

Заарештували Бабека Гасанова вже на території Російської Федерації восени 2015 року. Процедура екстрадиції затягнулася до лютого 2017 року. Суд над Гасановим почався в травні 2017 року і продовжується дотепер.

У червні минулого року в суді повідомили, що протягом одного засідання суд заслухав всі важливі експертизи та письмові докази у справі про вбивство боксера Сергія Лащенко, а також запис свідчень засекреченого свідка.

На певному етапі судового розгляду Гасанов заявив, що він не знає ані російської, ані української мов. Тому зажадав перекладача на азербайджанський. Однак перекладачі відмовлялися брати участь в засіданнях, через що суд не міг розглядати справу по суті.

Поділитися