21 липня 2022 р. 14:35

На Одещині затримали працівників військкомату за допомогу ухилянтам

ФОТО: ГУНП в Одеській області

(ФОТО: ГУНП в Одеській області)

Працівники спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону та Одеського управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції встановили причетність працівників центру комплектування та соціальної підтримки одного з районів Одещини до протиправної діяльності. 

Як повідомили в пресслужбі Національної поліції в Одеській області, разом із спільниками вони пропонували чоловікам, які не хотіли проходити службу в армії, провести процедуру зняття з військового обліку та отримання довідки про непридатність до служби в Збройних силах України.

За отримання офіційних документів та можливість із ними безперешкодно перетинати державний кордон ухилянти платили ділкам 12 тисяч доларів США.

За цим фактом Одеською спеціалізованою прокуратурою у військовій та оборонній сфері Південного регіону розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України та визначено орган досудового розслідування – слідче управління ГУНП в Одеській області. 

Правоохоронці затримали одного з фігурантів під час передачі грошових коштів в обмін на документи. Наразі його поміщено до ізолятора тимчасового тримання. 

У службових приміщеннях центру комплектування та соціальної підтримки проведено санкціоновані обшуки. Триває слідство для притягнення всіх учасників схеми до кримінальної відповідальності.

Санкція інкримінованої статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Як повідомили раніше у Департаменті стратегічних розслідувань Національної поліції України ліквідували загалом 45 незаконних каналів переправлення чоловіків за кордон та затримали 63 учасників злочинних груп. Найпривабливішими для злочинців виявилися Закарпатська, Одеська та Львівська область. В Одеській області зокрема затримали 17 правопорушників.

Оперативники Управління стратегічних розслідувань Національної поліції України в ніч з 17 на 18 липня затримали в Одеській області трьох учасників організованої злочинної групи під час незаконного переправлення через державний кордон України трьох осіб. 

Також 18 липня Служба безпеки України та Департамент стратегічних розслідувань повідомили про припинення чергову незаконну схему переправлення осіб призовного віку в інші країни. 

Раніше Служба безпеки України повідомила про ліквідацію двох каналів нелегального переміщення за кордон українських громадян призовного віку в Одеській області.

Поділитися