17 серпня 2022 р. 13:26

На Одещині викрито схему для виїзду за кордон військовозобов’язаних

На Одещині викрито схему для виїзду за кордон військовозобов’язаних

Державне бюро розслідувань викрито групу осіб за фактом незаконного переправлення громадян через державний кордон України.  

Про це повідомили у пресслужбі ДБР.

За даними слідства, вони підшуковували чоловіків призовного віку, яким за винагороду у 7 тисяч доларів США пропонували допомогу у незаконному перетині кордону. За цю суму лікарі військово-лікарської комісії і службові особи Малиновського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Одеси за відсутності підстав видавали підроблені документи про непридатність особи до військової служби через начебто захворювання.

Правоохоронці затримали двох осіб під час видачі підроблених документів. За місцем роботи та проживання затриманих проводяться обшуки, вживаються заходи щодо встановлення їх спільників, а також осіб, яких безпідставно визнано непридатними до військової служби.

Попередньо встановлено, що через "руки" бізнесменів пройшло мінімум 50 осіб, усі дані яких наразі встановлено. Наразі затримані посередник та лікар, щодо яких вирішується питання про повідомлення про підозру.

Фото: Офіс генерального прокурора.

Частина 3 статті 332 Кримінального кодекса України передбачає санкції за незаконне переправлення осіб через державний кордон України, організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод вчинені способом, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яку незаконно переправляли через державний кордон України, чи вчинені щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища вчинені організованою групою або з корисливих мотивів.

Це карається позбавленням волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Раніше суд визнав винними мешканців Роздільнянського району віком 37 та 42 років, які за попередньою змовою намагалися вивезти на автомобілі до сусідньої країни в обхід пунктів пропуску 27-річного одесита, аби він уникнув призиву.

Раніше правоохоронці Одеської області в ході проведення спільних заходів, спрямованих на боротьбу з нелегальною міграцією, затримали двох жителів села Козацьке віком 36-ти та 39-ти років. 

Також правоохоронці затримали жительку Одеси, яка у тренажерних залах підшукувала чоловіків, що ухиляються від мобілізації, та пропонувала їм допомогу у виїзді до сусідньої країни. 

А ще затримали 37-річного одесита, який організував незаконний перетин кордону України військовозобов’язаними. Фігурант підшукував чоловіків, які всупереч воєнного стану хотіли втекти з країни, і за грошову винагороду гарантував їм безперешкодний виїзд до сусідньої держави.  

Співробітники Служби безпеки України на Одещині заблокували канал нелегальної міграції чоловіків призовного віку через державний кордон до Європейського Союзу. "Клієнтами" були переважно військовозобов’язані морських спеціальностей, які мали намір уникнути мобілізації в період воєнного стану.

Поділитися