12 серпня 2022 р. 09:28

На Одещині військового, який затримав можливого диверсанта, обвинувачують у хуліганстві

Березівський суд. Фото: Судова влада України

(Березівський суд. Фото: Судова влада України)

Одеський апеляційний суд 11 серпня пом'якшив запобіжний захід старшому сержанту Збройних Сил України, якого обвинувачують у хуліганстві, замінивши йому цілодобовий домашній арешт на особисте зобов'язання.

Як повідомив адвокат військового Борис Бабін, наразі сержант вже прямує до виконання завдань своїх командирів.  

Військового обвинувачують у хуліганстві. За версією слідства 28 липня сержант із батьком їхали в Одесу на електропоїзді "Мартинівка-Одеса" та перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння без будь-якої причини почали бити іншого пасажира вагону. Більш того, як йдеться в ухвалі Березівського районного суду,  сержант привів до бойової готовності автомат та навів його на цього чоловіка. Працівник електропоїзду евакуював інших пасажирів у сусідні вагони, а електричка прибула на станцію "Буялик" де озброєний військовий виштовхав затриманого чоловіка з вагону, за версією слідства продовжуючи його бити, та підійшов до кабіни машиніста де почав вимагати щоб той розпочав рух електропоїзду, незважаючи на сигнал світлофору про заборону руху.    

Зрештою машиніста змусили відвести потяг за межі станції "Буялик".

Сам військовий пояснив свої дії тим, що чоловік, якого він затримав вчиняв незрозумілі дії, які дуже-дуже могли нагадувати роботу на агресора та можливо відносився до диверсійно-розвідувальної групи.

Також військовий заперечує, що знаходився в стані алкогольного сп'яніння, а його адвокат наполягає, що той "акуратно передав затриманого поліцейським". 

Прокуратура у Березівському суді наполягала на утриманні військового у слідчому ізоляторі проте суд вирішив що це не доцільно.

На рішення суду вплинула відсутність жодного доказу про те, що підозрюваний намагався знищити засоби відеофіксації на станції "Буялик" або чинив будь-який вплив на свідків. Окрім того слідчий та прокурор не вказали як саме підозрюваний перешкоджатиме кримінальному провадженню.

Також, військовослужбовець не притягувався до кримінальної відповідальності, має на утриманні двох неповнолітніх дітей та позитивну характеристику з місця проживання та несення військової служби. 

Зазначимо, що патрульні поліцейські регулярно затримують в Одесі людей, які можливо працюють на ворога.  11 серпня під час проведення контрдиверсійних заходів затримали громадянина, у якого при перевірці мобільного терміналу виявили факт несанкціонованого збирання та поширення інформації про розташування військових формувань.А ще затримали вночі, 8 серпня, порушника комендантської години, який може виявитись посібником окупантів в Одесі, а можливо й шпигуном. 

Раніше Приморський суд Одеси обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для чоловіка, який в соціальних мережах виправдовував російську агресію, закликав вбивати полонених українців. 

Служба безпеки України повідомила про підозру уродженцю Одещини, обвинуваченому в участі у терористичній організації, ще й у державній зраді.

Також Приморський районний суд Одеси у липні засудив до 15 років позбавлення волі із конфіскацією усього наявного майна громадянина, за участь у терористичній організації. А у червні цей ж суд визнав мешканця Біляївського району винними у сприянні діяльності терористичної організації та незаконному поводженні з вогнепальною зброєю і вибуховими речовинами та засудив до 8 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Усіляким колаборантам суди також виносять вироки, наприклад, все той ж Приморський визнав винною уродженку Березівки у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади та у виправдовуванні російської агресії та засудив на три роки.

Поділитися