21 серпня 2022 р. 18:00

На Одещині поліцейського засудили до двох років тюрми за зловживання впливом

Фото: Судова влада України.

(Фото: Судова влада України.)

Комінтернівський районний суд Одеської області визнав винним оперуповноваженого сектору кримінальної поліції Лиманського відділу поліції у зловживанні впливом та засудив його на два роки позбавлення волі.

Як зазначається у вироку суду, поліціант зокрема покараний за прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Взагалі за цей злочин передбачене покарання від двох до п'яти років тож оперуповноважений отримав мінімальне покарання. 

Ця історія почалася у липні 2020 року. Тоді поліцейський дізнався про пограбування в селі Нова Дофінівка. Правоохоронці упіймали грабіжника, якого впізнала потерпіла сторона тож усі поїхали до відділення поліції в село Чабанку. Згодом у відділення приїхав брат затриманого, який почав цікавитися в оперуповноваженого можливостями уникнення від кримінальної відповідальності для свого родича.

Поліцейський, як повідомляється в матеріалах справи, спочатку тривалий час уникав цих розмов проте зрештою погодився на пропозицію брата "грабіжника". 

Правоохоронець сказав тому, що треба заплатити 1,5 тисячі доларів США слідчому, щоб той не не застосував "грабіжникові" запобіжний захід пов`язаний з позбавленням волі. 

Фактично поліціант вводив в оману потерпілого, розповідаючи йому що може вплинути на начальника слідчого підрозділу, на суддю та будь-якого іншого співробітника, для досягнення вищевказаних цілей. 

Зрештою правоохоронець отримав гроші на стоянці біля торгівельного центру, а там його затримали колеги.

Обвинувачений вважав, що вчинив шахрайство по відношенню до брата затриманого за пограбування громадянина, тобто заволодів коштами шляхом обману. 

Справа в тому, що шахрайство карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. 

Тобто поліціант намагався уникнути таким чином тюрми.

Раніше прокурори Одеської обласної прокуратури повідомили про підозру двом посадовцям одного з управлінь Одеської регіональної філії  Акціонерного товариства "Укрзалізниця" за фактом одержання неправомірної вигоди. 

Зазначимо, що незважаючи на перейменування районів та міст деякі органи влади, зокрема суди, залишили ще старі назви. Тож хоча місто де знаходиться суд - Доброслав, а район вже Одеський суд все ще Комінтернівський.

Поділитися