17 вересня 2022 р. 16:11

На митниці виявили старовинну зброю, яку намагались вивезти за кордон під виглядом декору

Фото: Одеська митниця

(Фото: Одеська митниця)

Одеські митники під час контролю міжнародних поштових відправлень виявили старовинну зброю, яку намагались вивести під виглядом декору «під старовину» в посилках за кордон різним адресатам.

Як повідомляє пресслужба митниці, громадянин України планував відправити 2 кинджали, 3 бойових сокири та 2 кістеня.

Крім старовинної зброї широкого географічного та історичного діапазону знайшли фрагменти керамічних виробів.

Всі предмети є археологічними знахідками, які внаслідок реставраційних робіт втратили свій первісний вигляд. В пресслужбі зазначають, що вони однозначно мають культурну цінність та потребують відповідного дозволу на переміщення через митний кордон.

Повідомляється, що найстаршим зі знахідок є сарматський залізний цільнокований кинджал з кільцеподібним навершям (руків’ям), датований експертами ІІ ст. до н.е. – ІІ ст. н.е. Ще один кинджал має ознаки іберійського походження та фігурне лезо, так званого, римського типу (І ст. до н.е. – І ст. н.е.). Одна із трьох бойових сокир відрізняється посиленим лезом та відноситься до скандинавського типу. За висновком експертів, її віком визначено 9-11 ст.

Можна припустити, що в численних військових походах ця сокира могла «зустрітися» з сокирою-чекан, різновидом бойового кавалерійського молота-топірця із вузьким недовгим лезом. Така ударно-рубаюча зброя була дуже популярна серед кочівників півдня України-Русі протягом 8-13 ст.

Наймолодша - сокира-бердиш з довгим держаком та лезом у вигляді напівмісяця, датована 17 століттям. Такі сокири призначалися здебільшого для боротьби з ворожою кіннотою.

Кулеподібний кістень відноситься до так званої салтівсько-маяцької культури залізної доби (8-10 ст.). Археологічна культура, яка отримала назву від Салтівського могильника та Маяцького городища, набула поширення на території сучасної Харківської та Донецької областей.

А кістенем на ланцюзі користувалися наші пращури на теренах Київської Русі протягом 9-11 століть. У Європі такий різновид холодної зброї називався моргенштерн. Вони була дуже популярними серед військового озброєння багатьох європейських армій аж до середини 15 століття.

У червні одеські митники на пункті пропуску «Маяки-Паланка-Удобне» виявили картину з ознаками старовини. Витвір мистецтва намагалися вивезти з України до Молдови без відповідних документів.

Раніше з Одеси в Молдову намагалися вивезти старовинний молитовник. Збірка молитв була видана у 1902 році у Львові у відомій єврейській друкарні Балабанів.

В травні бійці 126 бригади територіальної оборони Одещини відкопали античні амфори під час фортифікаційних робіт.  

Військові передали знахідки, датовані приблизно 4-5 сторіччям до н. е. співробітникам Одеського археологічного музею НАН України.

Поділитися