08 вересня 2022 р. 12:10

Мешканку Ізмаїла підозрюють у пропаганді рф

Фото: СБУ

(Фото: СБУ)

Служба безпеки України викрила жительку Одещини, яка поширювала у соціальних мережах публічні заклики до підтримки російських загарбників та пропагувала "руській мір".

Як повідомили у пресслужбі СБУ, агітаторка з Ізмаїла після повномасштабного військового вторгнення окупантів розпочала систематично розповсюджувати у мережі Інтернет матеріали російської пропаганди.

"Використовуючи акаунти у соцмережах, пропагандистка поширювала численні антиукраїнські дописи "рашистів", якими виправдовувала окупацію України та звеличувала воєнні злочини загарбників", - йдеться в повідомленні.

У помешканні жінки правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку та мобільні термінали, які містять переконливі докази її причетності до протиправної діяльності, а здобуті у ході досудового розслідування дані свідчать, що дії проросійської пропагандистки були вчинені умисно з політико-ідеологічних мотивів.

"Крім того, в ході слідчо-оперативних дій встановлено, що жінка підтримує тісні зв’язки з родичами з рф. В особистій переписці через один із месенджерів зловмисниця передавала дані щодо об’єктів критичної інфраструктури і стратегічно важливих локацій, серед яких – порти Ізмаїльського району, а також про переміщення гуманітарних та сільськогосподарських вантажів. Надіслана інформація становить загрозу національній безпеці та могла бути використана ворогом", - зазначають у СБУ.

Жінці інкримінують колабораційну діяльність. В разі визнання її винною ізмаїльчанці загрожує позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років.   

Раніше Київський районний суд міста Одеси ухвалив вирок відносно 66-річного чоловіка, якого обвинувачували у колабораційній діяльності – публічних закликах до підтримки рішень і дій держави-агресора. Обвинувачений визнав свою провину та не заперечував встановлені досудовим розслідуванням обставини.

Врахувавши щире каяття, пенсійний вік та скоєння злочину вперше суд визнав чоловіка винним та призначив йому покарання у вигляді позбавлення права обіймати посади в державних органах влади і органах місцевого самоврядування на строк десять років.

Зазначимо, що це не перший вирок прихильникам росії в Одесі. Так, Приморський суд Одеси затвердив угоду громадянина російської федерації, якого обвинувачували у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення або розміщення Збройних Сил України в умовах воєнного або надзвичайного стану та прокурора.

Також Приморський суд Одеси обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для чоловіка, який в соціальних мережах виправдовував російську агресію, закликав вбивати полонених українців. 

Поліцейські затримали 69-річного жителя міста Білгорода-Дністровського, викривши його активні протиправні дії у заблокованій в Україні російській соціальній мережі. 

Поділитися