27 травня 2022 р. 20:05

Колишнього голову Конституційного суду України оголошено в міжнародний розшук

ФОТО: Конституційний суд

(ФОТО: Конституційний суд)

Подільський районний суд міста Києва 27 травня оголосив у міжнародний розшук колишнього голову Конституційного суду України Олександра Тупицького, обвинуваченого у вчиненні низки кримінальних правопорушень проти правосуддя.

Як повідомили в Офісі генерального прокурора, відповідне клопотання було заявлене прокурорами у зв’язку із систематичним ухиленням обвинуваченого від суду.

За даними слідства, встановлено, що 17 березня обвинувачений, не маючи законних підстав для виїзду з України в умовах воєнного стану, з порушенням встановленого законодавством порядку, без проходження прикордонного і митного контролю, перетнув державний кордон України в районі пункті пропуску "Косино" у Закарпатській області, та наразі знаходиться на території Австрійської Республіки.

Ці обставини є предметом досудового розслідування в окремому провадженні.

Обвинувальний акт стосовно колишнього Голови Конституційного Суду України було скеровано до Подільського районного суду міста Києва 25 травня 2021 року.

За версією слідства, в жовтні 2018 року обвинувачений, діючи з корисливих мотивів, в особистих інтересах та в інтересах свого знайомого – колишнього Голови Вищого господарського суду України, який розшукується правоохоронними органами, здійснював підкуп свідка щоб він відмовився від давання показань або давав завідомо неправдиві показання у кримінальному провадженні, пов’язаному із протиправним заволодінням майновими активами ЗАТ "Зуївський енергомеханічний завод". Крім того, упродовж 2018 – 2019 років обвинувачений неодноразово, з корисливих мотивів, надавав слідчому Генеральної прокуратури України у цьому ж провадженні завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту щодо особливо тяжкого злочину.  

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими Державного бюро розслідувань.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності санкцій, пов'язаних з активами окремих осіб», який Верховна Рада ухвалила 12 травня.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відмовила у задоволенні скарги адвоката Альони Попової - колишньої помічниці міського голови Одеси Геннадія Труханова та "правої руки" бізнесмена Владіміра Галантеріка. 

Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук директора ТОВ «Автотехцентр» Дмитра Травинова, якого слідство вважає посередником в одержанні неправомірної вигоди колишнім виконувачем обов'язків керівника державного підприємства "Морський торговельний порт «Чорноморськ»" Ігорем Шевченком. 

Поділитися