14 листопада 2022 р. 14:12

Ексдепутата молдовського парламенту обвинувачують в спробі захоплення консульства в Одесі

Фото: nokta

(Фото: nokta)

Прокуратура по боротьбі з організованою злочинністю та особливих справах (ПБОПОЗ) Республіки Молдова  оголосила обвинувачення колишньому депутату парламенту цієї країни Володимиру Андронакі у справі під загальною назвою "Консульство Молдови в Одесі".

Як повідомила пресслужба прокуратури у Facebook, політика звинувачують в тому, що він був організатором спроби позбавити Молдову будівлі в Одесі, де розташоване консульство країни.

"Розслідуваний злочин вчинявся за участю інших осіб, у тому числі посадових осіб – учасників організованого злочинного угруповання. На даний момент у кримінальному провадженні є шість обвинувачених, щодо яких на даному етапі розслідування діє презумпція невинуватості, згідно із законом", - зазначають у прокуратурі.

Як повідомляє молдовське видання nokta, 2 листопада депутата Володимира Андронакі, якого на той час вже розшукував Інтерпол, затримали на пункті пропуску Крива-Мамалига. Українська влада оголосила його небажаною персоною тож політика відправили на батьківщину, де його затримали на 30 діб.

У 2020 році Генеральна прокуратура Молдови почала провадження про спробу захоплення будівлі консульства країни в Одесі. Тоді повідомляли, що махінації проводили в інтересах впливових осіб Молдови, а Міністерство закордонних справ і європейської інтеграції країни та робоча група використовувалися як оцінювачі нерухомості.  Прокурори встановили, що 27 лютого 2019 року рішенням уряду було передано державну нерухомість у приватну власність та укладено відповідний договір. Зрештою в результаті оборудки, робоча група спільно з МЗСЄІ зобов'язали Консульство переїхати до двоповерхової будівлі вдесятеро менше за площею. Колишня будівля консульства була передана власнику цієї приватної будівлі.

Також того року Південно-західний апеляційний суд через карантин відклав розгляд апеляційної скарги Державної канцелярії Республіки Молдова на рішення Господарського суду Одеської області, який відмовив республіці у поверненні санаторію.

До того ж, у грудні 2019 року Господарський суд Одеської області відмовив у позові Державної канцелярії Республіки Молдова щодо повернення до держвласності одеського санаторію "Молдова".

Поділитися