15 листопада 2022 р. 10:46

ДБР затримало посадовців Держспоживслужби за підозрою у вимаганні грошей з експортерів «зернового коридору»

Фото: ДБР

(Фото: ДБР)

Працівники Державного бюро розслідувань разом із співробітниками Офісу Генерального прокурора України затримали посадовців Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Одеській області за підозрою у вимаганні та хабарництві.

Як повідомили в пресслужбі ДБР, посадовців підозрюють в тому, що вони брали хабарі від підприємців, які здійснюють експорт зернових культур через морські порти Одеської області по так званому "зерновому коридору".

"Всі, хто хотів безперешкодно та швидко отримати фітосанітарний сертифікат та інші дозвільні документи мали заплатити визначену суму через посередників. Для приховування своїх протиправних дій посадовці визначили окремі комерційні підприємства, які під виглядом консультацій та фумігаційних послуг експортерам зернових культур виступали посередниками при отриманні неправомірної вигоди.", - зазначають у ДБР.

У межах досудового розслідування 15 листопада правоохоронці провели низку обшуків за місцем роботи й проживання фігурантів кримінального провадження.

ФОТО, ВІДЕО: ДБР

Вилучили гроші, можливо отримані від незаконної діяльності, документальні матеріали, а також інші предмети та речі, які будуть слугувати доказом під час досудового розслідування.

Планується прийняття рішення щодо оголошення підозр посадовцям причетним до оборудки у прийнятті пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (ч. 3 ст. 368 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна.

Зазначимо, що вчора, під час візиту в Одесу, генеральний прокурор України Андрій Костін згадував про цю справу. Раніше працівники Державного бюро розслідувань також завершили облік прихованих від розмитнення товарів на Одеській митниці, які знайшли у жовтні.

А також завершили та скерували в суд обвинувальний акт стосовно начальника митного посту "Рені" Одеської митниці, якого обвинувачують у систематичному хабарництві. 

Поділитися