29 вересня 2022 р. 10:03

ДБР закінчили розслідувати справу Дмитра Фучеджі щодо подій 2 травня 2014 року в Одесі

Фото: ілюстративне

(Фото: ілюстративне)

Працівники Державного бюро розслідувань завершили спеціальне досудове розслідування щодо колишнього заступника керівника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Одеській області та начальника міліції громадської безпеки Дмитра Фучеджі за обвинуваченням в організації масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 року.

Як повідомили у ДБР, обвинувальний акт скеровано до суду.

Слідчі наполягають, що високопосадовець керував представниками громадського руху "Антимайдан", які 2 травня 2014 року у центральній частині міста Одеси влаштували масові заворушення, вчиняли насильство, погроми, знищували майно. Їх дії призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків.

2 травня 2014 року в Одесі відбулися сутички на Грецькій площі та Куликовому полі між проросійськими та проукраїнськими активістами. Внаслідок подій 2 травня загинули 48 людей, з них шестеро - внаслідок зіткнень на Грецькій площі. Понад двісті людей постраждали.

Крім того, 4 травня 2014 року через умисну бездіяльність Дмитра Фучеджі, якого після безладів в місті призначили виконувачем обов’язків начальника ГУМВС України в Одеській області, антимайданівці захопили будівлю управління міліції та звільнили 63 своїх прибічників.

"Підкреслимо, матеріалами досудового розслідування повністю спростована версія подій 2 травня 2014 року в м. Одесі, озвучена 5 травня 2021 року самим Дмитром Фучеджі на неформальному заході за участі членів Радбезу ООН, організованого делегацією рф. Його версія подій постійно поширювалась та підтримувалась представниками держави-агресора, а також розповсюджувалась у всіх проросійських ЗМІ, з метою формування у всього цивілізованого світу хибного уявлення про трагічні події травня 2014 року у місті Одесі та просування власних пропагандистських наративів у міжнародних установах та організаціях як таких, що начебто заслуховувалися на засіданні Ради Безпеки ООН під цинічною назвою: «Одеса 7 років після: неонацизм і насильницький націоналізм як чинники конфлікту в Україні»", - зазначають  ДБР.

Загалом Дмитро Фучеджі обвинувачується в організації масових заворушень, зловживанні службовим становищем, пособництві захопленню будівлі органу державної влади та у впливі на працівника правоохоронного органу з метою добитися прийняття незаконного рішення у 2014 році.

Санкції статей передбачають покарання у виді позбавлення волі на строк до 15 років.

За даними слідства, у травні 2014 року Фучеджі втік до так званої Придністровської Молдавської Республіки, звідки переїхав на постійне місце проживання до російської федерації. У 2017 році отримав російське громадянство.

Зазначимо, що у лютому 2018 року Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України за результатами розслідування подій 2 травня 2014 року в Одесі, повідомив 26 лютого 2018 року про підозру трьом колишнім керівникам структурних підрозділів ГУМВС України в Одеській області.

Поділитися