07 лютого 2022 р. 15:30

Антикорупційний суд за два дні почне розглядати справу про землю кладовища "Західне"

Антикорупційний суд за два дні почне розглядати справу про землю кладовища "Західне"

Вищий антикорупційний суд України призначив на 9 лютого підготовче засідання у кримінальному провадженні про заволодіння коштами бюджету Одеси при придбанні майна колишнього аеродрому "Застава" в розмірі понад 130 мільйонів гривень.

Таке рішення 31 січня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє "Слово і діло".

"Призначити у кримінальному провадженні за обвинуваченням та відносно юридичних осіб, щодо яких здійснюється провадження - Товариства з обмеженою відповідальністю "Авіакомпанія «Одеса»", Товариства з обмеженою відповідальністю "Ньюс Йорк Корпорейшн", відкрите підготовче судове засідання у приміщенні ВАКС на 9 лютого 2022 року о 12:00", – йдеться в рішенні.

Як відомо, у справі обвинувачують:

  • колишнього керівника департаменту комунальної власності Одеської міської ради Олексія Спектора;
  • ексголову постійної комісії ОМР Василя Шкрябая;
  • директорку юридичного департаменту ОМР Інну Поповську;
  • директора приватної авіакомпанії "Одеса" Андрія Вірченка;
  • засновника "Ньюс Йорк Корпорейшн" Діаміда Згонника;
  • оцінювачку Інну Стефанович з "Бюро оцінки Стефанович".

Наприкінці січня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерували до суду справу щодо завдання 131 мільйонної шкоди територіальній громаді Одеси.

У 2016 році Одеська міська рада викупила в комерційної структури нежитлову нерухомість загальною площею понад 6 тис. кв. м, розташовану на земельній ділянці площею 141 га. Завдяки цій ділянці, яка перебувала у комунальній власності, планували збільшити площі для поховань на кладовищі «Західне», що в Одесі. Ціну викупу визначили у понад 146 млн грн нібито за результатами незалежної оцінки. Однак за два роки потому експертиза, проведена державною спеціалізованою експертною установою ДНДЕКЦ в межах розслідування НАБУ та САП, встановить дійсну ціну викупу будівель та споруд у розмірі близько 16 млн, а дані, на підставі яких її визначили у 2016 році, виявляться неправдивими.

146 млн грн, які у 2016 року надійшли комерційній компанії від департаменту комунальної власності Одеської міської ради як оплата за будівлі та споруди, її власники вивели та легалізували через низку суб’єктів господарювання.

15 травня 2020 року про підозру у причетності до вчинення злочину повідомили оцінювачу майна.

10 червня 2020 року про підозру повідомлено трьом посадовцям Одеської міської ради та засновнику приватної компанії (продавець нерухомості). 

У жовтні 2020 року детективи НАБУ завершили розслідування стосовно вищезазначених шістьох осіб.

Раніше НАБУ повідомляло, що справу про придбання землі для кладовища «Західне» в Одесі ще не скерували в суд тому, що підозрювані, серед яких - посадовці Одеської міськради та представники задіяної комерційної структури, ознайомлюються з матеріалами слідства. 

Поділитися