27 грудня 2021 р. 20:59

Звільненого через ДТП прокурора з Ізмаїла визнали невинуватим

Звільненого через ДТП прокурора з Ізмаїла визнали невинуватим

Ізмаїльський міськрайонний суд визнав невинуватим колишнього працівника прокуратури Ізмаїла, якого обвинувачували у порушенні правил безпеки дорожнього руху в селі Кислиця, через що загинула жінка. 

Суддя вирішив, що прокуратура не змогла довести причетність працівника прокуратури у цьому ДТП, повідомляє "БесарабіяINFORM".

Євгена Чебана звинувачували в тому, що 26 лютого 2017 року він, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, керуючи автомобілем Audi Q7, у селі Кислиця Ізмаїльського району збив на повороті мешканку села 49-річну Марію Уштюк і переїхав її переднім правим та заднім правим колесами, завдавши їй численні несумісні з життям тілесні ушкодження, від яких жінка через кілька годин померла в лікарні від травматичного шоку. Щоб зачитати всі тілесні ушкодження потерпілої, судді знадобилося кілька хвилин – шансів вижити у жертви аварії за наявності такої великої кількості тяжких травм не було.

Слідство встановило порушення Євгеном Чебаном правил дорожнього руху (п'яне керування, ігнорування особливостей дорожньої обстановки тощо), що, за версією звинувачення, спричинило наїзд на пішохода. Таким чином, обвинуваченому інкримінували вчинення злочину, передбаченого ч.2 ст.286 КК України "Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, що керують транспортними засобами, що спричинило смерть потерпілого".

Під час судового розгляду справи суд проаналізував сукупність доказів, обсяг дослідження яких було визначено з огляду на думку сторін, і дійшов висновку, що вина Євгена Чебана в правопорушенні, що йому інкримінується, не була доведена.

Сам підсудний ні на етапі слідства, ні під час судового розгляду винним себе не визнавав і заявляв, що машиною керувала його дружина, оскільки він справді був напідпитку у вечір аварії. Він також наполягав на тому, що їхня машина не збивала та не переїжджала Марію Уштюк, і що жінка вже лежала на узбіччі біля бордюру, коли їхнє авто завернуло у провулок. Його слова підтвердили допитані у суді свідки захисту. А ось слова єдиного очевидця, який нібито бачив момент ДТП – свідка звинувачення Сергія Чабана – здалися суду непереконливими та не були прийняті до уваги. 

При винесенні вироку суд взяв до уваги той факт, що на автомобілі Audi Q7 експерти не виявили жодного пошкодження, яке б свідчило про його участь у ДТП. Не було також слідів контакту з тілом (крові, епітелію, волосся, фрагментів одягу), а за такого сильного удару і переїзду вони мали залишитися. Крім того, експертизами було встановлено, що за характером пошкоджень жінку, з великою ймовірністю, переїхала машина вагою менше 2 тонн, відповідно, це ніяк не могла бути Audi Q7, маса якої становить більше 2 тонн.

У зв'язку з визнанням невинуватості цивільний позов потерпілої сторони про відшкодування збитків у розмірі 304 тис. грн суд залишив без розгляду. Суд також ухвалив зняти арешт з автомобіля Audi Q7, який належить матері експрокурора.

Обвинувач Олександр Пацесор відразу після оголошення вироку заявив про те, що прокуратура має намір його оскаржити в апеляційному суді. Не погоджується з винесеним судом рішенням і потерпілий чоловік загиблої Марії Уштюк – він вважає Чебана винним, а вирок – несправедливим.

Нагадаємо, слідчі Державного бюро розслідувань за сприяння внутрішньої безпеки Національної поліції завершили досудове розслідування стосовно працівниці патрульної поліції, яка скоїла дорожньо-транспортну пригоду в Одесі.

Працівники Державного бюро розслідувань за сприяння внутрішньої безпеки Нацполіції розслідують обставини аварії за участю службового автомобіля виконуючого обов'язки заступника начальника поліції Одеської області Олександра Гостіщева, в результаті якої травмувалася жінка.

3 грудня 2021 року в Одесі службовий автомобіль Нацполіції проїхав перехрестя на червоний сигнал світлофора та збив жінку на пішохідному переході.

У липні прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно двох поліцейських, обвинувачених у скоєнні дорожньо-транспортної пригоди, внаслідок якої загинула людина.

Поділитися