26 жовтня 2021 р. 17:18

В Україні запустили реєстр педофілів

В Україні запустили реєстр педофілів

В Україні запустили й почали наповнювати реєстр педофілів, який наразі працює у тестовому режимі.  Наразі він містить дані про 171 особу, яка була притягнута до відповідальності та відбуває покарання за сексуальні злочини проти неповнолітніх.

Про це йшлося в ефірі програми «Ранок Чемпіонів» на телеканалі «Україна24» за участі заступниці міністра юстиції України Олени Висоцької.

Міністерство юстиції разом з органами прокуратури і суду наповнює реєстр, вивчаючи особові справи засуджених за аналогічні злочини, аби навіть після відбуття покарання інформація про них зберігалася у цій базі даних. Наразі реєстр працює у тестовому режимі. Користуватися повноцінно таким реєстром можна буде з часом.

Запровадження такого реєстру – один із елементів цифровізації. За словами Олени Висоцької, усі європейські країни пішли таким шляхом. Є багато успішних прикладів, як функціонує реєстр педофілів, і він, на думку високопосадовиці, дійсно важливий і допоможе захистити дітей. Під час створення та запуску реєстру вивчався досвід інших держав – США, Канади, більшості європейських країн, зокрема Норвегії, де функціонує одна з найкращих «в’язничних систем».

Водночас зараз існує багато нормативних перепон щодо наповнення реєстру. Як повідомила Олена Висоцька, йдеться, наприклад, про те, що не можна засуджену за певною статтею особу внести у такий реєстр до ухвали суду відносно цієї людини, в якій прямо буде передбачено внесення її даних в реєстр.

Заступниця міністра зазначила, що в цілому у суду зазвичай немає підстав не ухвалити відповідне рішення, якщо в людини була судимість за статтями, які пов’язані зі статевою свободою малолітніх.

Нагадаємо, 16 січня 2020 року набув чинності Закон № 409-IX щодо впровадження Єдиного реєстру осіб засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього та посилення відповідальності за злочини, вчинені проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього.

Інформація про особу вноситься до реєстру на підставі обвинувального вироку суду, який набрав законної сили. У разі якщо особа вчинила злочин проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи до створення реєстру, інформація про таку особу вноситься до реєстру на підставі ухвали суду за місцем проживання такої особи або місцем відбування нею покарання за клопотанням прокурора.

Відповідні зміни внесено до:

Кримінального кодексу;

Кримінального процесуального кодексу;

Кримінально-виконавчого кодексу;

Закону «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі».

Поділитися