12 лютого 2021 р. 14:07

В Україні вперше вирішили покарати нардепа за неперсональне голосування

В Україні вперше вирішили покарати нардепа за неперсональне голосування

Прокурори повідомили про підозру народному депутатові України за фактами здійснення на пленарному засіданні Верховної Ради України голосувань замість іншого народного депутата.

Як зазначила на своїй сторінці в Facebook генеральна прокурорка України Ірина Венедиктова, це перший випадок притягнення до відповідальності за ст. 364-2 Кримінального кодексу України (Зловживання владою або службовим становищем).

Якщо прокурори доведуть справу до завершення, то народному депутатові загрожує позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зазначимо, що Одеська обласна організація «Комітет виборців України» неодноразово закликала народних депутатів, та депутатів місцевих рад утримуватися від неперсонального голосування. 

Тож голова організації Анатолій Бойко вважає вручення підозри вірним кроком офісу генерального прокурора, проте застерігає від використання цього важеля як інструмента розправи з оппонентами влади.  

«З одного боку те що з'явиться практика притягнення до відповідальності за неперсональне голосування тому, що кнопкодавство - це фактично фальсифікація голосування. З іншого боку «кнопкодавів» в раді значно більше одного. Тож виникає низка питань, чи будуть і в подальшому притягати до відповідальності інших? Чому саме цей депутат потрапив в позе зору правоохоронців. Не хотілося б щоб насправді корисна та правильна норма стала важелем для тиску на тих хто не подобається президенту чи генеральній прокурорці», - зазначив він ІзбірКому.

Стосовно нардепа якому повідомили про підозру, за даними прокуратури, під час розгляду поправок до законопроєкту щодо обігу земель сільськогосподарського призначення неодноразово здійснював неособисте голосування з використанням персональної картки колеги.

«Народний депутат України належним чином викликався до Офісу Генпрокурора на 11 лютого для вручення повідомлення про підозру, однак, не з’явився та про причини неявки не повідомив. Письмове повідомлення про підозру у порядку, передбаченому КПК України, направлено до Апарату Верховної Ради України, за місцем проживання парламентаря, на його електронну пошту та інші відомі стороні обвинувачення засоби зв’язку. Кримінальна відповідальність за «кнопкодавство» - важливий запобіжник, яким треба активно користуватися. Закони повинні прийматися без порушення закону. Викриття та реальне притягнення до відповідальності парламентарів має сприяти викоріненню цього ганебного явища та підвищенню довіри до правоохоронної системи та законодавчого органу», - зазначила Ірина Венедиктова.

Як стверджує видання «Українська правда», йдеться про члена депутатської групи «Довіра» Владіслава Поляка

Зазначимо, що ІзбірКом активно спостерігає за сесіями Одеських обласної та міської рад та неодноразово фіксував «кнопкодавство» депутатів на відео та публікував на своєму Youtube-каналі

Нагадаємо, в грудні 2020 року Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроєкт, що передбачає кримінальну відповідальність за вчинення народним депутатом України будь-яким способом голосування на засіданні Верховної Ради України замість іншого народного депутата (неперсональне голосування).

У вересні того ж року народні обранці скерували законопроєкт до Конституційного суду.

Про це заговорили ще в 2016 році, коли у Верховній Раді України запропонували встановити кримінальну відповідальність за використання картки іншого народного депутата України (в тому числі дубліката) при реєстрації та голосуванні за допомогою електронної системи.

Поділитися