29 жовтня 2021 р. 15:33

В Одеській області намагалися вивести з державної власності землю на мільйон

В Одеській області намагалися вивести з державної власності землю на мільйон

Прокуратура Одеської обласної підозрює посадових осіб Головного управління Держгеокадастру в Одеській області у зловживанні службовим становищем, яке мало не призвело до виведення із числа земель сільськогосподарського призначення державної власності, що розташовані за межами населеного пункту в Одеському районі (колишній Біляївський) майже 12 гектарів земельних ділянок вартістю понад 1 мільйон гривень.

Про це повідомили у пресслужбі прокуратури. 

В ході досудового розслідування, під час інвентаризації нерухомого майна, що є державною власністю та знаходиться в користуванні у одного державних підприємств Національної академії аграрних наук України, виявлено шість зареєстрованих земельних ділянок по два га з присвоєними кадастровими номерами, цільове призначення яких – «Для ведення особистого селянського господарства».

Встановлено, що шість громадян України погодилися передати копії своїх паспортів та ідентифікаційних кодів зловмисникам для подальшого надання даних документів до ГУ Держгеокадастру в Одеській області.

Вказані землі оформлювались за принципом «мовчазної згоди», тобто посадові особи Держгеокадастру у встановленому законом порядку вказаним особам не надали відповіді на їх клопотання у місячний строк, що послугувало підставою для їх звернення до землевпорядної організації з метою виготовлення документації із землеустрою без відповідного дозволу, що могло призвести до вибуття з державної власності особливо-цінних земель сільськогосподарського призначення.

Однак, завдяки втручанню прокурорів та слідчих поліції, оперативних працівників УСБУ в Одеській області, вдалося запобігти заволодінню цінними землями державної форми власності.

Прокурори звернулися з вимогою до ГУ Держгеокадастру в Одеській області про скасування державної реєстрації вищевказаних 6 земельних ділянок та перереєстрації їх в державну власність з присвоєнням єдиного нового кадастрового номеру загальною площею майже 1,9 га з відновленими межами.

Наразі в рамках зазначеного кримінального провадження правоохоронцями вживаються заходи щодо встановлення всіх причетних до скоєного злочину осіб.

Поділитися