18 червня 2021 р. 20:19

У «справі Стерненка» допитають можливих організаторів нападу

У «справі Стерненка» допитають можливих організаторів нападу

Приморський суд Одеси під час засідання у справі Сергія Стерненка 9 липня планує допитати Віталія Посувайла та Олександра Подобєдова, яких активіст називає організаторами нападів на нього.

Про це під час засідання 18 червня заявив прокурор Юрій Бачинський, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Також анонсований допит свідка Бойка. І Посувайло і Подобєдов – свідки обвинувачення. 18 червня в суді мали допитати свідка Віктора Усачова, лікаря швидкої допомоги, і Леваду – колишнього чоловіка свідка Наталії Суслової, очевидця нападу. Однак прокуратура вже втретє не доставила останнього в суд, тому допитали лише Усачова.

Усачов під час допиту в суді частково заперечив покази іншого свідка – Володимира Мамалиженка. Той 11 червня заявив, що лікарі швидкої не допомагали загиблому Івану Кузнєцову. За словами Усачова, він перевірив стан нападника на Стерненка, який на той час вже лежав на землі, і той не подавав ознак життя.

Лікарі послабили саморобний джгут, який активіст разом із Мамалиженком затягнули на руці, і наклали септичну перев’язку. Потім вони поставили Стерненку крапельницю – Усачов констатував сильну крововтрату і охарактеризував поранення активіста як середньої тяжкості. Він не пам’ятає, чи був у Сергія на руці годинник, про це питав прокурор, і пригадав, що про тяжкість поранення Кузнецова зрозумів одразу – крові під ним було мало, і можна було побачити вхідний отвір від ножа в лівій частині тіла.

18 червня прокуратура також допитала свідка Наталю Усатенко – дівчину Стерненка і очевидицю нападу. За клопотанням прокурора у суді переглянули уривки відеозапису слідчого експерименту із Усатенко – його провели влітку 2018 року. Бачинський наголосив на розбіжностях показів Усатенко – в 2018 вона казала, що напад тривав близько хвилини, а в суді заявила, що бійка була 20-25 секунд. І сама Усатенко, і адвокати Стерненка заявили, що свідок була у стані афекту і через три роки певні деталі могли стертися з пам’яті. Стерненко навіть заявив відвід прокурору через його «упередженість» – суддівська колегія на чолі із суддєю Сергієм Кічмаренком залишила клопотання без задоволення.

У справі Стерненка триває допит свідків обвинувачення. Після цього на суді мають допитати експертів та оглянути речові докази – ніж і годинник, після чого розпочнеться допит свідків захисту.

Раніше судді Одеського апеляційного суду Альбіна Кадегроб та Вадим Прибілов, які розглядали апеляційну скаргу Сергія Стерненка та Руслана Демчука в справі про викрадення депутата Сергія Щербичаподали у відставку.     

Раніше голова Приморського райсуду Одеси поскаржився на обстріл його кабінету саме через справу Сергія Стерненка.

Нагадаємо, колегія суддів Одеського апеляційного суду, що розглядає скарги екскерівника одеського осередку "Правого сектору" Сергія Стерненка та Руслана Демчука на вирок Приморського райсуду міста, повідомила оголосить рішення 31 травня.

У березні Приморський районний суд продовжив розгляд справи активіста Сергія Стерненка, якого звинувачують в умисному вбивстві. 

На одеського активіста напали 24 травня 2018 року. Один з нападників отримав тоді смертельний удар ножем в область живота, а Сергій Стерненко потрапив до лікарні. 

Нагадаємо також, що судді Приморського районного суду Одеси, де розглядають справу про третій напад на Сергія Стерненка, дали дозвіл на затримання ексочільника одеського осередку "Правого сектору" для приводу на засідання. 

Суддя Суворовського районного суду Одеси Інна Сувертак заявила, що відповідач по справі намагається залякати її.

Поділитися